Forumet - vi som är beroende av nässpray

vi som är beroende av nässpray

10491 0 51
hej, jag heter flickansvekmigikväll och jag är beroende av nässpray.

"hej flickansvekmigikväll."

ja, det är väl inte världens roligaste beroende. men det finns inte mycket annat som är så skönt som att trycka upp ett par duschar i snuten och känna hur nästäppan släpper..

testat sluta några gånger med hjälp av kortison. men börjar alltid igen när jag blir förkyld. nu har man hämtat ut lite kortison igen (nasonex), och jag funtar på att försöka kicka beroendet igen snart. min otrivin lockar dock mer just nu.

berätta om era bekymmer/glada historier av/om ert nässpray beroende!

Image

Image
jag var. har gått ca 1 år nu och jag har dragit ned på det, känner att jag lutar mot att ta det ibland men försöker och lyckas ofta ganska bra med att inte ta det.

flickansvekmigikväll:

(nasonex)


är dåligt D: finns ett bättre mer mer kortison (och ngt annat kanske vet inte vad som gör skillnaden) som jag inte kan komma på namnet på
Det hela började med min far, som var beroende i hela sitt liv, tills beroendet till slut tog hans liv 1986. Efter den sorgen så var det svårt att hålla fast vid något, att känna trygghet, att känna sig säker i själv. Det var då jag började med nässprayen.

Det hela började med den där tanken "Jag ska inte bli beroende, ska bara testa" men sanningen var ändå den att jag behövde något jag kunde hålla fast vid. Att glida runt utan trygghet är väldigt svårt och det hela blir som en dimma. Till slut blev jag beroende.

Har provat med allting men ingenting fungerar, för faktum är att jag fortfarande bär på sorgen efter min far. Det verkar aldrig försvinna ifrån mig och den där klumpen i magen finns alltid där. Någon som har några tips eller råd, måste verkligen försöka ta tag i detta nu, klarar inte mer.

Spana också in:

enhimmelskdrog:

hur kan du vara täppt i näsan om du tar nässpray [tard]


den ger motsatta effekten efter för långt bruk. först tar man nässpray för att få bort svullnaden (a.k.a inflammationen) av slemhinnan i näsan. när näsan vänjer sig vid nässpray så uppstår en svullnad om den inte får nässpray.


KingGurka:

det värsta med nässpray är att man drar in det så långt för att det inte ska rinna ut, och så lutar man huvudet bakåt, så den äckliga jävla sprayen rinner ner i halsen istället :@


noobie-mistake. nejmen skoja, vet det är jobbigt. men jag tar typ små doser oftare, och då är det mindre risk att drabbas..
antrax:

Tar nu enbart nässpray om jag är totaltäppt i båda näsborrarna.


om du bara är täppt i ena behöver du ju inte ta i den andra.

ska köra en avvänjning nu jag. kortison redo inför natten och har stockat upp med kemiska sömnpreparat och astmamedicin. måste ju kunna andas genom truten om inte annat..

har inte vågat slänga otrivinet än, men det finns bara en liten liten gnutta kvar i botten ändå.. [cute]
isola:

Hur lång tid tar det tills svullnaden går ner när man slutat med sprayen?


beroende på hur länge man varit beroende tar det olika lång tid. har hört att det tagit mindre än en vecka för vissa, och 2 veckor för folk som varit beroende länge.

nasonex (kortison) är ju anti-inflammatoriskt, dvs. anti-svullnad, och inte lika skadligt som vanlig nässpray. dock tar det 1-2 veckor innan den börjar ge resultat typ, sedan kan man köra på ett tag (har själv ordination att ta 6 mån), och trappa ned när man inte behöver det lika mycket längre.

lite onödig fakta om nässpraysberoende: (även kallat Rhinitis Medicamentosa, RM):
när man har nästäppa tar man nässpray för att det innehåller en stor mängd signalsubstanser som får blodkärlen i näsan att dra ihop sig så att svullnaden går ner och man kan andas.

vid förkylningssymptom producerar kroppen egna signalsubstanser, men nässpray innehåller en större mängd signalsubstanser vilket hjälper mot nästäppan direkt.
när man sedan slutar ta nässpray har kroppen vant sig vid den större mängd signalsubstanser den fått av nässprayen (för att sammandra blodkärlen) och därför blir man täppt om man INTE tar nässpray.