Forumet - Vietnamkriget.

Vietnamkriget.

814 0 8

Spana också in:

alla frös så otroligt mycket under kalla kriget så amerikanerna bestämde sig för att flyga till varmare länder, och vietnam verkade perfekt, tills de märkte att folk bodde där, det gillade dem inte. så krig startade. allt på grund av bristen på ordentliga kläder... amerikaner asså! [tired]
izzabellaaa:

Någon som kortfattat kan berätta händelseförloppet i Vietnamkriget och koppla Vietnamkriget till huvudkonflikten i Kalla kriget?


Vietnamkriget är ett krig som bevisar att även om man dör fyrtio gånger mer än fienden, så kan man ändå vinna.

Innan USA anföll Vietnam hade stället anfallits av Kina, Frankrike och Japan. Alla dessa stormakter fick så mycket stryk i djungeln att man fortfarande kan få en fransos att skita ner sig bara genom att säga "träd".

Efter att Frankrike hade kastats ur Sydostasien efter det Indo-Kinesiska kriget upplevde Vietnam det typiska maktvaccum som uppstår när en koloni helt plötsligt inser att de är självständiga. Nordvietnameserna sade att socialism låter rätt ball, det är för folket, och folket är bra. Sydvietnameserna, som var rätt rövhåliga tyckta att detta var en fruktansvärt dålig idé.
Inbördeskrig utbröd.

I USA fick utrikesdepartementet en rapport.

"Det är inbördeskrig i Vietnam. I norr finns socialistiska nationalister, och i söder finns ett gäng rövhål som bara gnäller." sade rapportörerna.

Detta var under kalla kriget, så utrikesdepartementet fick spelet så fort de hörde "socialistiska".

"Kommunister!?" skrek de, "Vi borde utplåna dem!"

"Öh, okej," sade rapportörena, "men de är inte riktigt socialister, de vill bara ha ett eget land, efter all skit som har hänt."

"Skit i det!" skrek utrikesdepartementet, "Om de är socialister så kommer Sovjet att stötta dem, och så kan vi inte ha det! Vi stöttar Sydvietnameserna! Förklara krig!"

"Men för helvete... Nordvietnameserna har, typ, tusen år av erfarenhet av att försvara djungeln. Och vi lärde dem hur man gör det ännu bättre under andra världskriget, när de slogs mot japanerna. Och vi försåg dem med vapen. Som de nu troligtvis kommer att använda mot oss..."

"Men... Men... De är ju kommunister!"

USA förklarade krig. Vad de var rädda för var att om ett land i Sydostasien blir kommunistiskt, så kommer de angränsande, genom en dominoeffekt, också att bli kommunistiska, och om de hände så skulle Sovjet ha starka vänner i över hela Khmerhalvön.

I själva verket var nordvietnamesernas ledare, Ho Chi Minh, som sagt i första hand en nationalist, och han hade varit mer än villig att torka arslet med det socialistiska manifestet om USA hade varit på hans sida. Ho Chi Minh ville bara ena det Vietnamesiska folket, och helt plötsligt fick han världens starkaste krigsmakt mot sig. Sovjet sket för övrigt också i Vietnam. Hela grejen var en massiv överreaktion från USA's sida.

En lång historia kort: USA vann alla större slag, och piskade, matematiskt sett, vietnamesrumpa, men till slut insåg till och med amerikanerna hur jävla poänglöst kriget egentligen var. USA drog sig ur, och lämnade kvar ett gäng stridsflygplan åt sydvietnameserna. Synd bara att de inte hade några piloter.

Nordvietnam fick till slut ta kontrollen över Sydvietnam. Landet enades, fred spirade, och USA försökte glömma bort hela grejen.

//Weilyn - Berusad historiker