Aviseringar
Rensa alla

Vilka är demokratins största problem och hur kan de lösas?


Ämnesstartare

Som frågan lyder [smile]
Svar senast natten den 26:e tack, därefter kan tråden låsas!


   
Citera

människor är dumma
kan ej lösas


   
SvaraCitera

Tycker alla skall svara den 27:e![smile]


   
SvaraCitera

Är det en läxa vi ska göra åt dig? [smile]


   
SvaraCitera

bitches be crazy.

/thread.


   
SvaraCitera

"Never Underestimate the Power of Stupid People in Large numbers"

låter det tala för sig själv, tyvärr är det inte i demokratins linje att lösa det heller.


   
SvaraCitera

Invandringen.
Lösning: Stoppa invandringen.


   
SvaraCitera

Individualismen, indelningen i individer och illusionen om att vi har makt över våra liv. Den skeva maktfördelningen i samhället gör att vissa har enormt mycket mer makt och inflytande över valresultaten än andra (de som äger stora mediebolag t.ex.). Äganderätten, och därmed klassamhället, är inskriven i grundlagen.

Politikers löner och maktställning gör att de har andra materiell intressen än en person ur arbetarklassen och därmed kommer de inte att tjäna våra intressen. De har mer gemensamt med fackpampar i LO eller företagsägare än med vanligt folk. Att det finns ramar som partierna måste förhålla sig till gör dessutom att de likriktas, skillnaden mellan partierna handlar främst om enstaka sakfrågor istället för stora förändringar. 80 v. 90% A-kassa istället för vilken typ av samhälle vi vill ha, människors makt över sina liv, hierarkier på arbetsplatser, produktionssätt, osv.

Demokratin skapar passivitet istället för deltagande och uppmuntrar inte människor att ta tag i problemen i sin vardag direkt. Du får lägga en lapp i en låda vart 4:e år på det minst värdelösa alternativet och sen ska du bara vara nöjd och glad resten av dagarna.


   
SvaraCitera

1: Klassamhället. En grupp (kapitalisterna) har makt över de redskap och resurser som hela mänskligheten är i behov av för att ö.h.t. kunna överleva. Denna grupp håller på så vis även samhället som gisslan, om vi demokratiskt beslutar om någonting som de inte tycker om så kan de vägra oss det vi behöver. Demokratin är därför underordnad denna rika och mäktiga grupp. Så politikerna kan t.ex. inte bara ta bort all fattigdom och arbetslöshet och ställa klimatet till rätta utan de måste jobba enligt kapitalisternas regler och inte äventyra deras lönsamhet. T.ex. genom att trixa lite grann med skatterna så att det blir något mer lönsamt att vara snäll mot miljön.

Lösningen är ganska svår med nödvändig, den är att helt enkelt avskaffa denna elitgrupps exklusiva makt över produktion och naturresurser genom att demokratisera ekonomin.

2: Den parlamentariska demokratin. Detta system innebär visserligen en del demokratiska rättigheter men det är inte ett demokratiskt styrelseskick i egentlig bemärkelse för det är inte folket som styr politiken utan det gör särskilda politiker. Så såg det inte ut i den klassiska grekiska demokratin.

Lösningen är att införa mer direktdemokrati, vilket är möjligt nu tack vare internet. Samt att tillsätta styrande församlingar med hjälp av lottdragning, på så vis blir det inte en grupp av professionella representanter som styr utan vanliga medborgare. För något mer utförlig beskrivning, se: http://reality.gn.apc.org/polemic/Zachariah_OnDemocracy.pdf

3: Frånvaron av ett rättsamhälle. Till och med i jämförelse med andra kapitalistiska stater i Västeuropa är garantierna för mänskliga och medborgerliga rättigheter påfallande svaga i Sverige. Det finns normalt inga sanktioner mot dem som bryter mot dem, som till exempel i USA, och de flesta av dem kan avskaffas genom en enkel votering i riksdagen. Rättsapparaten och polismakten har befogenheter som väcker förvåning i utlandet. Höga byråkrater och politiker betraktar lagen som en skitsak som inte berör deras verksamhet. Till och med inom dess ytterst tänjbara ram är utrymmet för administrativt godtycke och rättsövergrepp utomordentligt stort. Mockningen i detta stinkande augiasstall börjar lämpligen med en både reellt och formellt bindande rättighetsförklaring, följd av upprättandet av en folklig kontroll över ordnings- och försvarsorganen. En rättegångsbalk värdig ett civiliserat samhälle ersätter den nuvarande. Säkerhetspolisen, denna landsförrädiska liga genom vilken utländska statsterrorister systematiskt sprider desinformation, desorganisation och övergrepp i det svenska samhället, förintas restlöst och dess återupprättande förbjuds i grundlagen.


   
SvaraCitera

MrsVD:

Svar senast natten den 26:e tack, därefter kan tråden låsas!

Tänker inte göra läxorna åt dig! [no-no]


   
SvaraCitera

Det finns ju flera olika sorter av demokrati, vilken menar du? Menar du Sveriges representativa, pluralistiska, liberala och parlamentariska modell som är konstitutionell och har geografisk maktdelning? [cute]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Spartakus:

demokratisera ekonomin.

Tack så mycket Reinfeldt (jag för övrigt röstade på 🙂 Moderaterna i mitt hjärta!) du gav absolut bäst svar men vad menar du med detta "demokratisera ekonomin"?

Och kan inte människor i sig också vare ett problem för demokratin? Alltså t.ex. okunniga, passiva, egoistiska människor...?

Andra sätt att främja demokrati är ju just starkare ekonomiska stater för de främjar välstånd och så, alltså moderniseringsteorin tänker jag på, urbanisering osv?

Spartakus:

Det finns normalt inga sanktioner mot dem som bryter mot dem

Spartakus:

garantierna för mänskliga och medborgerliga rättigheter påfallande svaga i Sverige. Det finns normalt inga sanktioner mot dem som bryter mot dem

Vad menar du med sanktioner? Det stämmer nog men var kan man finna denna information? Jag behöver ha källor och har 4 böcker (en om ledarskap, en om diktatur, en om valsystem och en om "bråka inte! parlamnetarism" osv... men om jag ska ta från nätet behöver jag länkar, vet att jag får hitta de själv men om du tog din info någonstans ifrån nätet så säg vart tack 🙂
Är du säger på att 1-3 är de mest relevanta svaren förresten? Jag tänker t.ex. att även bättre karismatiska ledare kan vara en lösning också...


   
SvaraCitera

●Population loyalty decreased by -6%
●Intelligence defense decreased by -6%
●Research Generation increased by 6%
●Foreign population assilimation increased by 6%
●Population tolerance for war decreased by -6%


   
SvaraCitera

eller vad sägs om att göra sin egen jävla läxa???


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Pratar vi om den svenska demokratin?
Då är problemet att den inte finns. Demokrati betyder folkstyre, och folket bestämmer inte ett skit.

Vi får bara rösta vart fjärde år, och vi har inte direkt alternativ som faktiskt kan representera (alla av) oss, då alla utom kanske ett-två stora partier glatt hänger sig åt överklassfjäsk. Vill man att det faktiskt ska göras något vettigt när det gäller miljön, fattigdom, rättvisa, djurrätt, osv, så finns det inte något parti man kan rösta på, och om det fanns det har de ingen chans att kunna säga något ändå, tack vare 4%-spärren.

Sen spelar det ingen roll i vilket fall, för de viktiga frågorna bestäms inte av varje enskild nations regering, utan av EU/Världsbanken/whatever, och då är det de stora rika länderna som har mest makt.

Vad som diskuteras och vilka beslut som fattas får folket inte lägga sig i, allt är konfidentiellt. Hur kan västvärlden kalla sig demokratisk? Politikerna har ingen tillit till folket, och samtidigt klagar de på att folket inte litar på dem.

Det beslutsfattande systemet är sådant att företagen påverkar de starka ländernas politiker till att mobba de mindre ländernas politiker att ge med sig. Medborgarna i samtliga länder har ingenting att säga till om.

Lösningen? Gå ur EU och andra överstatliga förtrycksapparater, och avskaffa politikerna som beslutsfattare, ge den makten till folket. Placera mänskliga rättigheter, inte tillväxt, som den definierande faktorn för all politik.

Hur kommer man dit? I princip omöjligt i Sverige, för alla är apatiska/ignoranta/både och. Men eftersom de som styr alltid är beroende av att de som styrs lyder, kan man åstadkomma mycket genom massfolklig rörelse.

Förlåt om jag är klyschig.


   
SvaraCitera