Forumet - Vilken ekonom av dessa tre är bäst?

Vilken ekonom av dessa tre är bäst?

2888 1 15

anonym321123: Karl Marx
Det är tydligt vilken skillnad det rent vetenskapligt. 

Marx forskning gick ut på att noggrant undersöka den historiskt-sociala kontexten, de strukturella och institutionella villkoren som formar mellanmänskliga relationer, och ekonomi är en form av social relation mellan människor. 

Borgerlig ekonomi gör tvärt om. Den tar ett jättestort suddgummi och raderar bort hela samhället: alla institutioner, alla maktförhållanden, klassamhället, politik, teknik allting bort tills ingenting finns kvar förutom "individens subjektivitet". 

På senare tid har en del ekonomer börjat undersöka hur individer faktiskt beter sig genom spelteoretiska och psykologiska experiment osv. Men jättelänge så drog man bara ut en föreställning om subjektivitet ur röven, utifrån ett antagande  om att individen är "förnuftig". 

I vilket fall så börjar man sina teoribyggen med en helt abstrakt individ, förmodat fri från all social kontext. Och vem som helst borde väl fatta att det inte något vetenskapligt med ett sådant förfarandesätt. Syftet är snarare att framkalla bilden av det nuvarande ekonomiska systemet är en direkt följd av människans tidlösa natur. Många ekonomiläroböcker presenterar det också så, att kapitalism alltid funnits, att det utvecklats ur primitiv bytesekonomi. Antropologer och historiker skulle sätta kaffet i strupen över dessa grundlösa påhitt. 

I princip allt borgerligt politiskt tänkande fungerar såhär. Det undersöker inte kritiskt av vilka historiska och sociala skäl saker ser ut som de gör. Utan det försöker framställa rådande förhållanden som en produkt av människans natur eller en följd av frihet eller rättvisa. Detta är typiskt för ideologin, och helt diametralt till den vetenskapliga metoden.  
Punda: OpSglBw.jpg

Alltså bara för att vi värderar alternativ när vi handlar så betyder det inte att våra värderingar är källan till varornas värde. 

Bara för att fenomenen delar samma ord, värde, så betyder det inte att de är samma sak eller ens att de relaterar till varandra. Relationen måste först bevisas. Många logiska misstag sker p.g.a. att människor inte skiljer mellan två innebörder av samma ord. 

Det går omöjligen att förstå varors marknadsvärden endast utifrån en teori om konsumentens subjektiva, psykologiska motiv. 


Spana också in: