Aviseringar
Rensa alla

Vilken ekonom av dessa tre är bäst?


Ämnesstartare

Vilken är bäst?


   
Citera
Ämnesetiketter
Ämnesstartare

OpSglBw.jpg


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Adam Smith


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

anonym321123: Karl Marx

Det är tydligt vilken skillnad det rent vetenskapligt. 

Marx forskning gick ut på att noggrant undersöka den historiskt-sociala kontexten, de strukturella och institutionella villkoren som formar mellanmänskliga relationer, och ekonomi är en form av social relation mellan människor. 

Borgerlig ekonomi gör tvärt om. Den tar ett jättestort suddgummi och raderar bort hela samhället: alla institutioner, alla maktförhållanden, klassamhället, politik, teknik allting bort tills ingenting finns kvar förutom "individens subjektivitet". 

På senare tid har en del ekonomer börjat undersöka hur individer faktiskt beter sig genom spelteoretiska och psykologiska experiment osv. Men jättelänge så drog man bara ut en föreställning om subjektivitet ur röven, utifrån ett antagande  om att individen är "förnuftig". 

I vilket fall så börjar man sina teoribyggen med en helt abstrakt individ, förmodat fri från all social kontext. Och vem som helst borde väl fatta att det inte något vetenskapligt med ett sådant förfarandesätt. Syftet är snarare att framkalla bilden av det nuvarande ekonomiska systemet är en direkt följd av människans tidlösa natur. Många ekonomiläroböcker presenterar det också så, att kapitalism alltid funnits, att det utvecklats ur primitiv bytesekonomi. Antropologer och historiker skulle sätta kaffet i strupen över dessa grundlösa påhitt. 

I princip allt borgerligt politiskt tänkande fungerar såhär. Det undersöker inte kritiskt av vilka historiska och sociala skäl saker ser ut som de gör. Utan det försöker framställa rådande förhållanden som en produkt av människans natur eller en följd av frihet eller rättvisa. Detta är typiskt för ideologin, och helt diametralt till den vetenskapliga metoden.  

Punda:
OpSglBw.jpg

Alltså bara för att vi värderar alternativ när vi handlar så betyder det inte att våra värderingar är källan till varornas värde. 

Bara för att fenomenen delar samma ord, värde, så betyder det inte att de är samma sak eller ens att de relaterar till varandra. Relationen måste först bevisas. Många logiska misstag sker p.g.a. att människor inte skiljer mellan två innebörder av samma ord. 

Det går omöjligen att förstå varors marknadsvärden endast utifrån en teori om konsumentens subjektiva, psykologiska motiv. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SvenskWithAttitude:
Adam Smith

Jag hade inte med han av anledningen att han var för väldigt länge sedan och att Friedman anses ofta vara någon slags "arvtagare" till honom(som jag förstått det).

Förresten, har du läst nåt om mervärde sen vi pratade sist?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jag väljer Marx, men jag tror att om fler röstar så kommer Keynes att leda med rätt mycket .


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Punda:
OpSglBw.jpg

Därför man lägger till Bourdieu och kallar det för en dag.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

anonym321123: Karl Marx


   
SvaraCitera

Claes Brundenius


   
SvaraCitera
mynona

anonym321123: John Maynard Keynes

Om jag minns rätt och detta är välfärdsocialisten


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Känns obligatoriskt.



   
SvaraCitera
mynona

Heilmann: utifrån ett antagande  om att individen är "förnuftig".

Jag måste säga att det tycks paradoxalt att personer med en tro på individens subjektivitet kan utgå från att individen ska handla förnuftigt, eftersom en subjektivitetstro bör leda till slutsatsen att människors definition av förnuft också är subjektivt. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

anonym321123: Karl Marx

Dvs Marx i sina sena politiska verk, inte ungdomsfilosofiska betraktelser eller politiska pamfletter utan den Karl Marx vi möter i från Grundrisse och framåt. Framförallt det jag vill kalla den marxistiska kristeorin, få har analyserat kapitalismen så som Marx.


   
SvaraCitera

Jag diggar John Maynard Keynes, men har inte läst något av Marxs verk ännu så ta mitt beslut med en nypa salt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vem, vad och huh? Rodnar


   
SvaraCitera