Forumet - Vilken ideologi är bäst för tillfället?

Vilken ideologi är bäst för tillfället?

6176 1 19
Socialdemokratin är väl den ideologi som fanns för hundra år sedan som har haft bäst trackreccord sedan dess om man ska se till empiriska bevis. Idag skulle jag vilja säga anarkism men egentligen är väl tilltron till människan lite för låg hos mig för att jag ska tro på att det verkligen skulle kunna funka. Så jag vetifan jag är nöjd så länge jag har bob dylan och öl å kan distraheras av annat. Ideologierna verkar alla genomkorrupta idag. People are crazy and times are strange, i'm locked in tight, i'm out of range i used to care but things have changed.

Spana också in:

Gentlernen:

Ideologier är efterblivna. Tyvärr verkar det vara på tok för svårt för folk att själva tänka och dra slutsatser, så man vänder sig till färdiga paketlösningar istället, och om någonting ingår i paketlösningen får det absolut inte ifrågasättas.


För mig så känns det mer som parlamentarism än själva ideologibegreppet. I mina ögon är ideologier inget som är hugget i sten utan mer grundvärderingar som delas, medan att välja ett partipaket låser dig till det som det aktuella partiet tycker.

Om man kallar sig för socialist så kan man tycka lite vad som helst, om man röstar på sossarna så tycker man som dom.
annabella:

De klassiska ideologierna dyker upp i historien i följande ordning: liberalism - konservatism - socialism. Man kan påstå att ordningen är logisk. Förklara varför ideologierna kommer i just denna ordning. snälla svar


Liberalismen uppstår som en reaktion på det då rådande samhället, feodalismen. Konservatismen som en reaktion för att försvara det feodala samhället mot liberalismen. Socialismen som en reaktion mot både det feodala samhället, och det kapitalistiska samhälle liberalerna vill ersätta det med. Socialisterna sågs under en lång tid bara som radikala liberaler som inte var nöjda med de små förändringarna liberalerna ville genomföra, utan ville gå ännu längre och helt utplåna klassamhället istället för att bara byta härskare.
Ensamvargen:

I mina ögon är ideologier inget som är hugget i sten utan mer grundvärderingar som delas


Grundvärderingar som "privatiseringar är alltid bra", "statligt ägande är alltid det bästa som finns" eller "judar har stora näsor och äter barn" känns inte särskilt flexibla, och då är ändå de flesta ideologier ännu mer rigida och dogmatiska.

annabella:

Förklara varför ideologierna kommer i just denna ordning


Om du förklarar varför du är för trög för att göra din läxa själv.
Gentlernen:

Grundvärderingar som "privatiseringar är alltid bra", "statligt ägande är alltid det bästa som finns" eller "judar har stora näsor och äter barn" känns inte särskilt flexibla, och då är ändå de flesta ideologier ännu mer rigida och dogmatiska.


Kanske, jag har inte alla svar.