Forumet - Vilken ideologi tycker ni fungerar som bäst

Vilken ideologi tycker ni fungerar som bäst

10639 3 42
sonson:

Skolarbete, hej hej. Jag är lite fascistisk av mig, fast med inslag av socialliberalism. Det jag försöker beskriva i ideologitermer är att jag är för en upplyst despot i styrning. I teroin iaf =)


Det har prövats utan att lyckas. En person blir lätt maktgalen. Socialliberalism och fascism är dessutom motsatser. Lokal demokrati är det bästa.

Spana också in:

Det finns flera varianter av nationalism, och i grund och botten är den inte rasistiskt. En rasistisk politik kan dock bli en necessitet i framtiden för att motverka de obalanserade förhållandena som 60 år av liberal invandringspolitik skapat. Dvs, splittring i samhället.

Gammal socialdemokrati fungerade bäst då och skulle fungera bäst nu. Alltså en socialkonservatism med nationalistiska inslag. Kanske än mer tydliga nationalistiska inslag för att som sagt, räta upp de ojämna förhållanden som skapats under senare år. Man kan annars sammanfatta det till ett enda ord: Folkhemmet.
Rourou:

Men förknippas inte nationalism med rasism? Det har jag i alla fall hört


i sverige förknippas allting som värnar om nationen med rasism... räcker att du har en sverige tröja och folk börjar kalla dej rasist/nazist.

jag tror dock i själva verket att nationalism är vad sverige behöver.
acadi:

Nationalism


OF 5:

Nationalism


YaBasta:

nationalism


nu är det så här att nationalism inte är en ideologi i denna bemärkelse, vilket gör era inlägg fullständigt irrelevanta. det kan förekomma som ett inslag i olika faktiska ideologier, och det kan ligga till grund för dem, men "nationalism" är i sig inget mer än en tro på någon sorts enighet och storhet inom nationen. en rätt klen grund att forma något slags samhälle efter. lite som att starta ett band, med målet att göra musik som är "bra". det räcker liksom inte så långt.
Kommunism, dvs. ett klasslöst samhälle där alla maskiner, fabriker, tåg, etc. som vi alla idag är beroende av och brukar, men som ägs av en liten despotisk elit, kollektiviseras och ställs under gemensam kontroll.

Jag vill se ett samhälle där all makt utgår ifrån de som berörs av frågan, ekonomin inräknad. Jag vill se ett samhälle där alla har samma friheter och rättigheter, inte bara på pappret utan även i praktiken. Jag vill se ett samhälle där ingen går hemlös, hungrig eller maktlös, utan ett samhälle där alla människor lever på samma jämlika villkor med samma möjligheter i sina liv.

Idag lever vi i ett samhälle där din och min frihet begränsas av vår inkomst, och där enskilda storföretagsägare och företagskoncerner har mer makt än resten av folket i samma land. IKEA:s ägare har t.ex. långt mycket mer makt idag i Sverige än vad alla vi lönearbetare, studenter och arbetslösa har tillsammans. Vår makt är begränsad till att vart fjärde år få lägga en lapp i en låda där vi väljer mellan två nästan identiska block som båda lovar guld och gröna skogar åt företagen, medan vi som bär upp hela samhället får nöja oss med lite smulor från de rikas bord. Jag tycker inte vi ska nöja oss med dessa smulor, jag tycker vi ska ta över hela bageriet och baka bröd åt alla! [cheers]
Leijonsparf:

nu är det så här att nationalism inte är en ideologi i denna bemärkelse


Nationalismen skiljer sig från de gamla ideologierna som kommunism och kapitalism i den bemärkelsen att nationalister inser att världen är inte likadan överallt. Alla länder ska inte ha samma system, alla folk gillar inte samma regler. Universallösningar som Eorun eller kommunismen misslyckas eftersom one size fits all passar ingen speciellt bra. Nationalism är det system som är mest naturligt till de människor som det tillämpas på. Nationalism i Sverige är skiljer sig väsentligt från nationalism för indianer.
OF 5:

att du kanske skulle läsa på lite mer om din egna sanningsbild.


hade du någon slags poäng som mycket väl maskerades av din dåliga svenska, eller svamlar du bara?

acadi:

Nationalismen skiljer sig från de gamla ideologierna som kommunism och kapitalism i den bemärkelsen att nationalister inser att världen är inte likadan överallt. Alla länder ska inte ha samma system, alla folk gillar inte samma regler.


vilket mer eller mindre bevisar min poäng. nationalism är ingen politisk ideologi, det är däremot en värdegrund (eller ja, en del av en sådan) som ideologier kan byggas kring. men nationalism säger väldigt lite om hur ett samhälle ska formas, alltså kan det knappast ses som en politisk ideologi i den bemärkelsen som tråden verkar syfta till. nationalism säger däremot en del om vad ett samhälle är för något, och kan användas som ett ramverk för att sammanställa en ideologi. att säga att nationalism är en ideologi är lite som att säga att en mjölpåse är ett bakverk.
Leijonsparf:

e du någon slags poäng som mycket väl maskerades av din dåliga svenska, eller svamlar du bara?


Vet ej hur det är med dig, men i den världen jag blivit indokrinerad att leva i så är en ideologi inget mer än en samling ideer för hur man ska organisera ett samhälle. Vilket slutligen leder till en sammhällsåskådning, eller en politisk ideologi helt enkel.

Upplys mig om jag har fel.
OF 5:

Vet ej hur det är med dig, men i den världen jag blivit indokrinerad att leva i så är en ideologi inget mer än en samling ideer för hur man ska organisera ett samhälle. Vilket slutligen leder till en sammhällsåskådning, eller en politisk ideologi helt enkel.


korrekt, men nationalism säger inget om hur man ska organisera ett samhälle. däremot så är det em inställning kring vad ett samhälle i grunden är för något. sen så har nationalism legat till grund för ett antal ideologier som faktiskt tar upp det, någon av dem hade varit ett relevant svar. nationalism i sig är det inte.
Rödingajäveln:

Kommunism, dvs. ett klasslöst samhälle där alla maskiner, fabriker, tåg, etc. som vi alla idag är beroende av och brukar, men som ägs av en liten despotisk elit, kollektiviseras och ställs under gemensam kontroll.


[y]

Rödingajäveln:

Jag vill se ett samhälle där all makt utgår ifrån de som berörs av frågan, ekonomin inräknad. Jag vill se ett samhälle där alla har samma friheter och rättigheter, inte bara på pappret utan även i praktiken.


[y]

Rödingajäveln:

Vår makt är begränsad till att vart fjärde år få lägga en lapp i en låda där vi väljer mellan två nästan identiska block som båda lovar guld och gröna skogar åt företagen, medan vi som bär upp hela samhället får nöja oss med lite smulor från de rikas bord.


Precis! Det krävs klasskamp [no-no]

Rödingajäveln:

Jag tycker inte vi ska nöja oss med dessa smulor, jag tycker vi ska ta över hela bageriet och baka bröd åt alla!


[cheers]