Aviseringar
Rensa alla

Vilken ideologi tycker ni fungerar som bäst


Ämnesstartare

Vilken Ideologi tycker ni är bäst för svenska samhället idag och för 100 år sedan.

Skrev gärna ner För(delar) respektive nackdelar och varför ni valde just denna ideologi.

Skulle gärna vilja diskutera med er!


   
Citera
Ämnesstartare

Nationalism, dvs lokalt självbestämmande igenom lokal direktdemokrati. Inga proffspolitiker och finansmän som bestämmer utan vanligt folk som styr sig själva. Ett samhälle med en stark gemenskap och solidaritet.

Ekonomin ska vara lokal och skillnaderna mellan rika och fattiga ska vara små.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Skolarbete, hej hej. Jag är lite fascistisk av mig, fast med inslag av socialliberalism. Det jag försöker beskriva i ideologitermer är att jag är för en upplyst despot i styrning. I teroin iaf =)


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

sonson:

Skolarbete, hej hej. Jag är lite fascistisk av mig, fast med inslag av socialliberalism. Det jag försöker beskriva i ideologitermer är att jag är för en upplyst despot i styrning. I teroin iaf =)

Det har prövats utan att lyckas. En person blir lätt maktgalen. Socialliberalism och fascism är dessutom motsatser. Lokal demokrati är det bästa.


   
SvaraCitera

Raka motsatsen till den utveckling vi ser i dag dvs:

acadi:

Nationalism, dvs lokalt självbestämmande igenom lokal direktdemokrati. Ing


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Men förknippas inte nationalism med rasism? Det har jag i alla fall hört


   
SvaraCitera

Det finns flera varianter av nationalism, och i grund och botten är den inte rasistiskt. En rasistisk politik kan dock bli en necessitet i framtiden för att motverka de obalanserade förhållandena som 60 år av liberal invandringspolitik skapat. Dvs, splittring i samhället.

Gammal socialdemokrati fungerade bäst då och skulle fungera bäst nu. Alltså en socialkonservatism med nationalistiska inslag. Kanske än mer tydliga nationalistiska inslag för att som sagt, räta upp de ojämna förhållanden som skapats under senare år. Man kan annars sammanfatta det till ett enda ord: Folkhemmet.


   
SvaraCitera

Rourou:

Men förknippas inte nationalism med rasism? Det har jag i alla fall hört

i sverige förknippas allting som värnar om nationen med rasism... räcker att du har en sverige tröja och folk börjar kalla dej rasist/nazist.

jag tror dock i själva verket att nationalism är vad sverige behöver.


   
SvaraCitera

acadi:

Nationalism

OF 5:

Nationalism

YaBasta:

nationalism

nu är det så här att nationalism inte är en ideologi i denna bemärkelse, vilket gör era inlägg fullständigt irrelevanta. det kan förekomma som ett inslag i olika faktiska ideologier, och det kan ligga till grund för dem, men "nationalism" är i sig inget mer än en tro på någon sorts enighet och storhet inom nationen. en rätt klen grund att forma något slags samhälle efter. lite som att starta ett band, med målet att göra musik som är "bra". det räcker liksom inte så långt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jag måste erkänna att jag inte tycker om någon ideologi. Kanske ekologismsocialismfeminismliberalism? Eller nåt? [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SÅ vad tycker ni vårt svenska samhälle ska göra det bättre om vi nu inte skulle ha någon ideologi [rolleyes]


   
SvaraCitera

Leijonsparf:

nu är det så här

att du kanske skulle läsa på lite mer om din egna sanningsbild.


   
SvaraCitera

Kommunism, dvs. ett klasslöst samhälle där alla maskiner, fabriker, tåg, etc. som vi alla idag är beroende av och brukar, men som ägs av en liten despotisk elit, kollektiviseras och ställs under gemensam kontroll.

Jag vill se ett samhälle där all makt utgår ifrån de som berörs av frågan, ekonomin inräknad. Jag vill se ett samhälle där alla har samma friheter och rättigheter, inte bara på pappret utan även i praktiken. Jag vill se ett samhälle där ingen går hemlös, hungrig eller maktlös, utan ett samhälle där alla människor lever på samma jämlika villkor med samma möjligheter i sina liv.

Idag lever vi i ett samhälle där din och min frihet begränsas av vår inkomst, och där enskilda storföretagsägare och företagskoncerner har mer makt än resten av folket i samma land. IKEA:s ägare har t.ex. långt mycket mer makt idag i Sverige än vad alla vi lönearbetare, studenter och arbetslösa har tillsammans. Vår makt är begränsad till att vart fjärde år få lägga en lapp i en låda där vi väljer mellan två nästan identiska block som båda lovar guld och gröna skogar åt företagen, medan vi som bär upp hela samhället får nöja oss med lite smulor från de rikas bord. Jag tycker inte vi ska nöja oss med dessa smulor, jag tycker vi ska ta över hela bageriet och baka bröd åt alla! [cheers]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Leijonsparf:

nu är det så här att nationalism inte är en ideologi i denna bemärkelse

Nationalismen skiljer sig från de gamla ideologierna som kommunism och kapitalism i den bemärkelsen att nationalister inser att världen är inte likadan överallt. Alla länder ska inte ha samma system, alla folk gillar inte samma regler. Universallösningar som Eorun eller kommunismen misslyckas eftersom one size fits all passar ingen speciellt bra. Nationalism är det system som är mest naturligt till de människor som det tillämpas på. Nationalism i Sverige är skiljer sig väsentligt från nationalism för indianer.


   
SvaraCitera

OF 5:

att du kanske skulle läsa på lite mer om din egna sanningsbild.

hade du någon slags poäng som mycket väl maskerades av din dåliga svenska, eller svamlar du bara?

acadi:

Nationalismen skiljer sig från de gamla ideologierna som kommunism och kapitalism i den bemärkelsen att nationalister inser att världen är inte likadan överallt. Alla länder ska inte ha samma system, alla folk gillar inte samma regler.

vilket mer eller mindre bevisar min poäng. nationalism är ingen politisk ideologi, det är däremot en värdegrund (eller ja, en del av en sådan) som ideologier kan byggas kring. men nationalism säger väldigt lite om hur ett samhälle ska formas, alltså kan det knappast ses som en politisk ideologi i den bemärkelsen som tråden verkar syfta till. nationalism säger däremot en del om vad ett samhälle är för något, och kan användas som ett ramverk för att sammanställa en ideologi. att säga att nationalism är en ideologi är lite som att säga att en mjölpåse är ett bakverk.


   
SvaraCitera