Forumet - Vilken kamera ska jag välja?

Vilken kamera ska jag välja?

1167 0 14
Jag känner att tiden är mogen för mig att köpa en egen kamera. Jag är skitkass på kameror och vet inte alls vad man ska leta efter, men jag vet vad jag vill använda min kamera till!

Det jag letar efter:
Bra bilder även i lite dåligt ljus (har hört att det är en canonkamera jag vill ha, stämmer det?)
Filmar i bra kvalitet
Tillräckligt bra batteri för att inte behöva ladda stup i kvarten (dvs vill att batteriet ska räcka minst 5 minuter film och några kort på det)
Prisklass: några hundralappar plusminus 1500.


det går väl att leka till viss del med inställningar på alla kameror, även kompakta?

TACK FÖR HJÄLPEN FELLOW UMARE

ÄNDRAT 2011-10-10 16:50


ÄNDRAT 2011-10-10 16:51
OBS: jag menar såklart 1500 plusminus några hundralappar, inte tvärtom :D
Har haft flera Canon IXUS-ar, och de är helt okej, de är ganska bra för makrobilder i mitt tycke, men jag tror du kommer mycket längre med en Nikon Coolpix, jag vill minnas att min kompis hade en sån och att hon alltid, alltid alltid fick superbra bilder, även i dåligt ljus. Minns att mina ixus-kameror var väldigt brusiga i dåligt ljus.

Och både IXUS och Coolpix är lättanvända!

Spana också in:

elverpigen:

jag trodde jag var tydlig med vilken sorts kamera jag ville ha, dels genom att skriva prisklass och "kompaktkamera".


Mitt inlägg vad beträffar "systemkameror och optik" var riktat till Macktorsken som sa att...

Macktorsken:

Nikon och Canon är bäst enligt mig.


Ville bara fylla på med att just när det gäller Nikon så anser jag att de är världsbäst på optik just till systemkameror. Har visserligen själv en gammal Nikon Coolpix kompaktkamera liggandes och den nockar rakt av Sonys kontaktkamera med Carl Zeiss optik som är 6 år nyare. [smile]
elverpigen:

vad är det frö siffror och grejer jag ska leta efter som indikerar att kameran är bra på tex att ta bra bilder på lite längre avstånd...


Vad du ska titta efter är hur många gånger zoom kameran har. 2 x zoom, 3 x zoom, 5 x zoom, 10 x zoom osv. Ju högre tal ju närmare objektet kommer du.

Står du ex 10 meter från objektet och kameran har 1 x zoom och kör med max zoom så kommer du 5 meter från objektet. Har kameran 10 x zoom och kör med max zoom så kommer du 1 meter från objektet.

Förutsatt att du väljer bra kameror så brukar optiken fixa mycket bra bilder oavsett om du kör med maximal vidvinkel eller maximal zoom. Det är alltså optiken och kamerans elektronik som är begränsningen.

Vad beträffar att ta bilder i svagt ljus och mörker. Jag förutsätter att du inte menar att ta bilder med blixt utan utan blixt.
Då ska du kolla på kamerans eller snarare objektivets ljuskänslighet. Anges ex som 2,7 - 5,9 (Canon Digital IXUS 220 HS). Ju lägre andrasiffa (5,9) desto bättre.

Samt... kamerans ISO-tal. Canon Digital IXUS 220 HS har ljuskänslighet (ISO-tal) 100 - 3 200 ISO. Ju högre du pressar kamerans ISO-tal till ju mörkare klarar kameran av att ta en bild i. Nackdelen är att ju högre ISO-tal ju brusigare blir bilden. OBS brusigare - INTE pixligare!!!

Vill du köra MED blixt så är det blixtens LEDTAL du ska kolla på. Ju högre ledtal ju kraftigare är blixten.

Självfallet - ju mer slantar du lägger på kameran ju högre kvalitet får du både vad beträffar elektronik, optik, ljuskänslighet, ISO-tal och bblixt.
elverpigen:

okej, tack! Gissade att det var så, men brukar ju finnas både dåliga dyra kameror och helt ok billiga :)


En sak du kanske bör tänka vad beträffar kompaktkameror. Kamerorna är avsedda att ta stillbilder med. Vad beträffar Canon och Nikon är de hyfsat jämlika. Detsamma med Panasonic, Sony och Olympus. Ska du däremot videofilma så satsa hellre på en videokamera. Kompaktkamerorna är inte så där särskilt bra på videofilmning. Detsamma gäller faktiskt även systemkamerorna. Den svaga punkten är - AUTOFOKUS. Kompaktkamerorna i synnerhet och i viss mån även systemkamerorna har lite svårt med autofokus. I synnerhet vid rörliga motiv. [sad]