Forumet - Vilken klass tillhör du?

Vilken klass tillhör du?

4321 0 205
Halvdan snabbguide:

Arbetarklass - Äger inga produktionsmedel, eller tillräckligt med pengar för att slippa arbete, och tvingas därför till att sälja sin arbetskraft i utbyte mot en lön för att överleva. Exempel: busschaufför som inte äger sin egen buss, sjuksköterska anställd på ett sjukhus, restaurangarbetare, osv. De som inte äger sin arbetsplats kan man i grova drag kalla arbetarklass.

Borgarklass (arbetssköpare) - Äger produktionsmedel och/eller tillräckligt med pengar för att slippa arbete. Försörjer sig helt eller till större delen på att ta en del av den inkomst deras anställda skapar, det s.k. mervärdet. Mervärdet är skillnaden mellan lönen du som arbetare får ut och den totala inkomsten för företaget (om t.ex. du drar in 2000 i timmen åt företaget och har en timlön på 200 tjänar chefen 1800 kr i timmen på ditt arbete). Exempel: Företagsägare av olika slag. De som äger de platser där arbetarklassen löneslavar.

(Finns vissa skikt inom dessa klasser som t.ex. småborgare och mellanskikt, men valde att inte ta med dem för enkelhetens skull)

Är du osäker på vilken klass du tillhör så titta dels på dina föräldrar samt på vilka framtidsutsikter du har. Vilken av dessa klasser du kommer hamna i är enklaste sättet att se vilken du tillhör. Arbetslösa och studenter tillhör t.ex. oftast arbetarklassen eftersom de skulle varit anställda ifall det funnits jobb till alla. De utgör den s.k. arbetskraftreserven som andra arbetare är livrädda för att hamna bland, och som borgarklassen använder för att hålla nere dessas krav på högre lön eller bättre villkor.

(Läs inlägget om du är osäker)

Spana också in:

m3lis:

tänker inte läsa all den texten för att svara på den meningslösa frågan


Men du orkade ändå skriva ett totalt meningslöst inlägg?

McLuver:

Min mamma är lärare och min pappa säljer tv-grejer, vilken klass tillhör jag då? [shake]


Låter som arbetarklass, så vida du inte menar att din pappa har ett TV-företag eller något?
Bara Ta Allt:

Arbetarklassen (Du röstade på detta alternativ)


fast det beror ju på hur man ser det hela, min fader är radiofon går lätt att räkna som arbetare.

däremot är min mamma svårare att kategorisera - hon äger inte produktionsmedel, men med tanke på att hon är chef (på tidningen som "ljuger och suger") så uppstår ändå en social skiktning mellan henne och vanliga dödliga.

båda identifierar sig dock med det flyktiga begreppet medelklassen och lever socialt ut den rollen till fullo - handlar stenugnsbakat bröd, bryr sig om tillsatser i maten, uppskattar gott vin, åker till grannländer till thailand istället för att steka i phuket osv.