Forumet - Vilken matte är det på samhälle/naturvetenskap/teknik?

Vilken matte är det på samhälle/naturvetenskap/teknik?

4123 0 20
Ollepackade:

Dumt svar, det är lättare matte på samhälle än vad det är på naturvetenskap och på tekniik!


Nej, det är det inte. Enda skillnaden mellan matte A på natur och matte A i ett samhällsprogram är att man eventuellt komprimerar kursen i natur, så att ni kanske läser den på 6 månader istället för 12.

Vanligen läser man väl Matte A till D på naturvetenskapliga program? Dock finns det oftast möjlighet att läsa matte E också, men det är inte obligatoriskt i de flesta naturprogram.

Ollepackade:

Undrar också över någon sida där man kan få se högskoleprogrammen som kan väljas om man går teknik naturvetenskap och samhälle!


Det beror på vad du läser. Det har ingen betydelse vilket program du gått. Det som spelar någon roll är vilka kurser du läst. Vanligen så krävs grundläggande behörighet (vilket innebär att man har fått ett godkänt slutbetyg från gymnasiet), plus två eller tre ytterligare kurser som är mer specialiserade. Till den utbildning jag går så krävdes t.ex. Matte C och Samhälle B (om jag minns rätt).

Så beroende på vilken inriktning du går, vilken skola du går på, vilka kurser du valt att lägga till/ta bort så får du behörighet till olika utbildningar sedermera.

Spana också in:

På samhälls är det oblig. till matte B, men många läser C.
Jag har inte full koll, men har för mig att natur läser oblig. till D och teknik oblig. till C.

För övrigt suger vår mattebok (går samhälls, matte B) och den innehåller färre utvecklande uppgifter än teknik- och naturarnas mattebok.[sad]
Om du nu ska gå samhälle mot natur så läs Matte A-E eftersom att det numer krävs matte E på nästan varje teknisk utbildning, annars är det ju i princip bortkastad tid då du ändå inte kan göra något vettigt.

Kan tänka mig att det är Matte A-D ni läser, med möjlighet att välja till E.
Okej, tack för klargörandet!

Går sam med beteende inriktning!

Har möjlighet att välja matte C, skulle jag även kunna välja D? Eller är det bara drömmar?

Läser vi olika matte alltså samhälle är mer inriktad på en viss sorts matte tex ekonomin eller så runt samhället?

Och tekniken är inriktad på något annat?

Jag läser ju dessa ämnen nu!

Samhälle
Naturvetenskap
Religion
Historia
Spanska
Matte
Idrott
Träningslära
Svenska
Engelska
Psykologi

Kommer mina 3 extra ämnen var matte träningslära och psykologi om jag då skulle välja matte C?
Ollepackade:

Det nya, första året nu!


Jaha. Då läser du inte Matte A, B och C, utan Matte 1, 2, och 3, eller vad kurserna nu heter. Vi som är äldre har generellt sett inte så mycket koll på hur det fungerar för dig.

Jag känner i alla fall till att det inte bara finns Matte 1, utan Matte 1a, Matte 1b, Matte 1c, och så vidare.

Om du går NA (naturvetenskapliga) läser du Matte 1c, går du SA (samhälls) läser du Matte 1b, och om du läser något yrkesinriktat läser du Matte 1a.

Detta innebär att du, om du går samhälls, och senare inser att du på högskolenivå vill läsa till någonting som kräver NA-programmets matematik, behöver läsa till fler kurser än vad som tidigare nödgats, om jag förstått det rätt. Jag vet inte så noga, dock. Fråga din studieväglädare hur det ligger till...
Tack för hjälpen Borgeus :)!
Funtar på att försöka bli börsmäklare nämligen, och då antar jag att det behövs mycket mer matte än dem dummy matten vi utsätts för på samhälle...

Där halva klassen ej fattar att -17-17 blir 34 och inte 0...

Ganska ironiskt att läraren skriver några tal (går igenom repetition)!

Såg ut såhär ungefär..

-17-17=34 (många trodde detta blev0???????..)
-11+22=11 (då trodde dem att det blev 22 ist)???
-22+11=11 (trodde dom blev 33...)
Åtta:

Nej, det är det inte. Enda skillnaden mellan matte A på natur och matte A i ett samhällsprogram är att man eventuellt komprimerar kursen i natur, så att ni kanske läser den på 6 månader istället för 12.


Fast det där stämmer inte. Slutproven är de samma, men de på natur/teknik/andra program som kommer läsa mycket matte läser mer i sina kurser för att det ska bli lite lättare i kommande. Även om kursmål och sådant inte ändras, såklart.

Men nu i den NYA GYMNASIESKOLAN så ska det visst finnas tex 1a, 1b och 1c, med olika svårighetsgrad och då även olika slutprov. Som jag har uppfattat det. Brydde mig dock inte så mycket då det inte rör mig, så kan ha missuppfattat.