Forumet - Vilken roll hade John F. Kennedy som president?

Vilken roll hade John F. Kennedy som president?

1153 0 1
Tråden har 1 svar. Sortera efter:

Spana också in:

Första träffen på Google: https://sv.wikipedia.org/wiki/John_F._Kennedy

"John F. Kennedy representerade Massachusetts först i representanthuset 1947 till 1953 och sedan i senaten från 1953 till 1960."

Han var alltså senator.

Längre ner står om vad han gjorde under kalla kriget:

"Kennedy var omedelbart efter sitt tillträde som president bland annat ansvarig för försöket att invadera Kuba via Grisbukten 1961. Året efter inträffade den så kallade Kubakrisen, sedan Sovjetunionen försökt etablera kärnvapenramper på ön. Krisen avblåstes sedan Kennedy isolerat Kuba och hotat med krig om kärnvapenbestyckade fartyg passerade en utsatt gräns, och förhandlade därefter om avveckling av missilförsvaren på Kuba och i Turkiet (där USA hade föråldrade kärnvapenmissiler). I gengäld lovade USA också att inte invadera Kuba så länge Castroregimen inte utgjorde ett hot.


1963 besökte Kennedy Västberlin, som han under påtryckningar vägrat ingripa vid Berlinmurens upprättande. Framför Rathaus Schöneberg höll han ett tal över muren där han sade ”Ich bin ein Berliner”. Talet kom att få stor betydelse för berlinarna i ön mitt i DDRmen handlade delvis om symbolik då det fanns en amerikansk acceptans för byggandet av Berlinmuren. För västmakterna och DDR betydde murbyggandet en politisk och militär stabilisering, Västberlins status quo blev i ordets rätta bemärkelse cementerad – Sovjetunionen gav upp sitt ultimatum från 1958 rörande krav på ett avmilitariserat ”fritt” Västberlin."

Frågor på det?