Forumet - Vilken statsbudget tror du går igenom?

Vilken statsbudget tror du går igenom?

3780 0 54
Snart är det omröstning om vilken budget som ska gå igenom i Sveriges riksdag. Det kommer att stå mellan S+MP budget emot Alliansens. Om SD lägger ner sina röster så får regeringen igenom sin budget men om SD röstar på Alliansens budget så går deras budget igenom och Löfven har sagt att han kommer att avgå isåfall.

Hur kommer SD agera?

Spana också in:

Den minst svenskfientliga budgeten, har SD sagt. Men jag håller nästan på alliansen då jag vill se ett nyval.

Socialdemokraternas uppträdande har varit sedvanligt besserwisseraktiga med att köra eget race och förvänta sig att andra partier där bakom ska stötta dem bara för att annars hägrar det stora stygga högerspöket över kullen för att föra landet vid ruinens brant.

Om sossarnas innerliga önskan vore att sköta om landet hade man respekterat folkviljan och satt sig ner för att samtala med SD. Inte för att man helst av allt hade velat samarbeta med dem, utan för att de besitter en sådan makt att det är en ren nödvändighet för att få till stånd någonting.

Det är klassisk hybris som nu kan visa sig slå häftigt tillbaka mot dem själva och jag har inget som helst medlidande till det.

Nachac: Vad SD gör spelar mindre roll, för med största sannolikhet lägger Alliansen ned sina röster.
Varför tror du det?

Weeaboo: Den minst svenskfientliga budgeten, har SD sagt. Men jag håller nästan på alliansen då jag vill se ett nyval.

Socialdemokraternas uppträdande har varit sedvanligt besserwisseraktiga med att köra eget race och förvänta sig att andra partier där bakom ska stötta dem bara för att annars hägrar det stora stygga högerspöket över kullen för att föra landet vid ruinens brant.

Om sossarnas innerliga önskan vore att sköta om landet hade man respekterat folkviljan och satt sig ner för att samtala med SD. Inte för att man helst av allt hade velat samarbeta med dem, utan för att de besitter en sådan makt att det är en ren nödvändighet för att få till stånd någonting.

Det är klassisk hybris som nu kan visa sig slå häftigt tillbaka mot dem själva och jag har inget som helst medlidande till det.

Varför tror du det?
Bra skrivet! Tumme upp

Jag håller med dig om deras propaganda att de försöker svartmåla högern. När vi svartmålar vänster (ur vänsterns synpunkt) så säger vi bara vad de ska göra och inte något annat.

Dock så borde Sossarna ha mest makt på vänsterfronten då de är de som har flest röster. Enligt mig så tycker jag att de är mesiga som viker sif för Miljöpartiet och Vänstern men samtidigt så behöver de ha deras stöd.

S3ON: Tror de röstar på sin egna.. Åtminstone borde de för att visa folket att de stödjer sin egna politik, vilka signaler sänder de annars liksom??.. Men gör de det inte röstar de säkert fär alliansens.
Budgeten antas i två steg, där partiterna eller blocken i en första omröstning lägger fram sina respektive förslag varpå de två mest populära plockas ut och tar sig till en utslagningsrunda och här har alla partier inklusive de som slagits ut dessförinnan rätten att lägga sina röster på det alternativ de finner bäst.

Att SD ens lägger en budget trots att de vet att den inte har den minsta chansen att ta sig vidare är ju bara en del av det politiska spelet för att visa väljarna att man är ett seriöst och ståndmannamässigt parti med ett genuint intresse att styra landet och att de vill visa vad de går för.

Frågan är dock om det hade räckt med att presentera en inofficiell budget och lagt upp den på hemsidan utan att lämna in den till kammaren för votering, då hade de övriga partierna inte hafr något som helst utrymme för fuffens som de har nu.

Nachac:
http://www.dn.se/nyheter/politik/darfor-vill-alliansen-inte-stoppa-regeringens-budget/

Det där handlar om att de inte tänker stoppa enskilda förslag ur budgeten om den väl går igenom. De är fortfarande emot budgeten som helhet. Skulle de svika sina väljare och lägga ner sina röster efter att både före och efter valet sagt att de tänker lägga fram en gemensam budget och rösta på den skulle de bara med all tydlighet visa att SD är det enda oppositionspartiet och då skulle de tappa ännu fler väljare dit.

N3794N: Det där handlar om att de inte tänker stoppa enskilda förslag ur budgeten om den väl går igenom.
Det handlar om att de inte avser sitt budgetförslag som ett reellt alternativ och att de vill hålla på praxis. Detta kombinerat med att de inte vill skaka båten i och med att de positionerat sig som den ansvarsfulla gruppen och fortfarande inte vill ge SD spelrum tyder på att de inte kommer agera för sin egen budget.

Nachac: http://www.dn.se/nyheter/politik/darfor-vill-alliansen-inte-stoppa-regeringens-budget/
Den som lever får se Glad

Men att alliansen skulle sluta stå upp för sin politik ser jag som minst troligt av alla scenarion som lagts fram i diskussionen. Det skulle få långvariga konsekvenser för borgerligheten om de abrupt slutade stå upp för sin politik efter långvarigt regeringsinnehav och dessutom om man genomför detta vad man får kalla för stunt i vår självaste folkvalda riksförsamling.

En sådan situation skulle inte många borgare finna sig i, och migrationen till SD skulle då öka drastiskt bland den redan luttra väljarkåren.

Iofs så lär SD öka vid kommande val vilket som oavsett om valet inträffar om ett eller fyra år men det psykologiska läget skulle med all förmodan vara till deras nackdel om det kommer för tätt inpå nederlaget. Å andra sidan så skulle det omvända mycket väl kunna innebära en förskjutning med så mycket som fem procentenheter extra (här är det redan underförstått att alliansen kommer att tappa till SD med tiden) för att man valde att dröja på katastrofen.  Vid det läget kommer man inte ha en snöbolls chans att konkurrera om makten.

Sedan - även om vi förutsätter att det här konsttricket artikeln nämner skulle gå igenom finns det inga garantier för att det inte kan bli nyval ändå längre fram av andra orsaker. Svensson hade då knappast behövt friska upp minnet över det svek de bemöttes av när de pillrar sig upp till valurnorna en andra gång och vid det skedet hade det nog inte funnits mycket av en allians kvar.

Att alliansen redan innan valet gick ut med att de - oavsett valresultat tänkte lägga fram en gemensam budget i riksdagen är ännu ett argument för att den kommer att läggas fram.

Så länge en minoritetsregering förblir just i minoritet finns det alltid en risk att man åker på tafsen i alla lägen. Alliansen visste hur de skulle hantera SD's vågmästarroll och undvek nästan alltid direkt konfrontation med SD i deras meningsskiljaktigheter för att kunna hävda sin maktposition.

Sossarna verkar köra en mer rak, bångstyrig och otaktisk variant som inte ens verkar vilja dölja sin skarvar med SD och belåtet över den nyvunna makten och tilltron till den egna förträffligheten klart och tydligt visar att det är under deras värdighet att beblanda sig med dem och att de är villiga att satsa stort för att visa på hur lite allvar man tar SD.

Jag hoppas det floppar, att regeringen utlyser nyval till följd av en förlust. Inte för att sossarnas eller den rödgröna regeringens politik i sin helhet är sämre än alliansens utan för att deras beteende en gång för alla måste upphöra. De förtjänar att åka på däng och falla till marken för att sedan kravla sig upp och be om förlåtelse och bot om bättring. Sossarna måste sluta med att kidnappa "vänsterblocket" eller "oppositionen" och regera på deras mandat med sin politik. De måste förstå vikten av att kunna sätta sig ner runt ett bord med människor man misstycker och gemensamt arbeta fram en schysst kompromiss för alla parter. Har de inte lust att dela på makten i ordets rätta bemärkelse så vore det om inte annat en god läxa om makten föll ur händerna på dem som följd. Det är om inte annat en demokratisk framgång.