Forumet - Vilken tid hade ni varit nyfikna på att leva i? (motivera gärna!)

Vilken tid hade ni varit nyfikna på att leva i? (motivera gärna!)

3830 2 53
Inspirerades att vidareutveckla frågan med årtionden. 

Obs: detta handlar alltså om ett scenario där man tillåter sig att romantisera/exotisera en epok av ren nyfikenhet om man dras till någon tid eller plats (det kan vara var som helst), i verkligheten antar jag att de flesta skulle vilja leva i nutid i stället för i en tid där de flesta var konservativa och hade dålig andedräkt. 

Ange gärna motiv till svaren

Vilken tid hade ni velat leva i och varför?

Spana också in:

Oj, tycker det finns spänning i alla tider och alltid något gott, men forntiden eller 1700-1800 tal vore nog det som jag önskade. Forntiden mest för att det är helt olikt vår nutid. Verkade simpelt, mer att utforska på egen hand och man hade nog bra gemenskap på ett annat sätt med alla omkring sig. Jag skulle sakna att inte veta någonting om resten utav världen, att det fanns öken, snö, berg, andra planeter eller vadsomhelst :( Sedan så finns det tusen nackdelar med det men det skulle man borst ifrån.

Femtonhundratalet och Sextonhundratalet tror jag bara att jag inte vet så särskilt mycket om egentligen så det är väl mest en okunnighet som jag väljer bort dom epokerna.
EDIT: Piratlivet är alltid fascinerande, men det är nog mest fantasi, det var inte så som det visas i film och böcker.

Antiken är också någonting som har spänning men det är någonting som gör så att jag inte känner riktigt att jag trivs, men vet inte vad det är. Kanske okunskap där också.

Sjuttonhundratalet och Artonhundratalet känns som en trivsam tid att leva i, det sker mycken förändringar och det känns stabilare på något sätt. Mycket litteratur börjar och mycket annat.

Jag hade nog valt Forntid eller sent 1800 tal.

EDIT: Skriver kanske vidare senare, har inte tid :/
Vet för lite om de olika epokerna för att kunna säga. Ledsen Återkommer gärna när jag vet mer. Mynnis, man skulle inte kunna få fråga dig om en föreläsning från varje epok? Skulle uppskatta det mycket - du är ofta en lättförståelig källa. Tumme upp

Istechetvåpunktnoll:
alternativt allt annat förutom medeltiden, fy fan vad röva d är
:D Ja medeltiden kan man se som en illustration av hur utvecklingen kan gå tillbaka och inte alltid framåt. 


S3ON: forntiden om jag var immun mot alla sjukdomar. Annars framtiden.  Vara född 2050-ish. 
Framtiden finns inte som alternativ. Var på forntiden? Det var stor skillnad på städerna i Mesopotamien och Egypten och grottorna i Tjeckien

Schism: vill vara ung 87-94, dvs då musiken var bäst.
1900-talet finns inte som alternativIcke!

frukt: Antiken. Se Persien istället för att läsa om det ur dess fienders perspektiv. Se Pontus.. Antioch, Rom.
Underbart med ett svar på kunskap bakom. Antiochia håller jag med om, det ingår i ett av mina mål, då under det seleukidiska rikets tid. Vilket Pontus? Kungariket Pontos? 

Draug:
 Vikingatiden är nog mest lockande inom det tidsspannet. Bedriva handel, Upptäcka nya länder och riken, plundra med sköld och yxa i allfader Odins namn. Men 16 och 1700-tal är även det otroligt intressanta epoker mkt fängslande historia där.
:D Så härligt med lite entusiastisk barbarism ;) Vikingarnas Grönland och Amerika är jag nyfiken på

Chibibbi: Vet för lite om de olika epokerna för att kunna säga. Ledsen Återkommer gärna när jag vet mer. Mynnis, man skulle inte kunna få fråga dig om en föreläsning från varje epok? Skulle uppskatta det mycket - du är ofta en lättförståelig källa. Tumme upp
Inte ofta jag har fått höra att jag är lättförståelig snarare än alltför mångordig. Men det är ett så brett ämne: var, och gällande vilket? Varje tid såg så annorlunda ut beroende på var i världen man var (se bara på skillnaden mellan Sverige och Afghanistan år 2015) och vilket område i samhället man menar. Det blir lättare om man får frågor att svara på. Men jag kan skriva ned några enkla stödpunkter, kanske snarare mina egna partiska associationer: 

mynona: forntiden
Egyptens och Mespotamiens högkulturer med städer, tempel, pyramider och mäktiga prästkunger och prästinnedrottningar, storkulturer i mellanöstern, Indien och latinamerika medan folk i Europa levde i grottor, gudinnedyrkan överallt, etcRodnar

mynona: antiken
Internationalism och mer moderna samhällen, vetenskapen växer fram och når en högre nivå än den skulle göra igen på årtusenden, Greklands berömda filosofier, Romarrikets utbredning, spoltoaletter och badhus, Kinas kejsardömen, omvärlden upptäcks, pelartempel och akademier/universitet, Pax Romana, Persien och storblomstring på många områden

mynona: medeltiden
Kristendomen och islam införas, den religioner som finns nu skapar den referensram människor nu har, antiken störtas och vetenskap och avlopp och mycket annat försvinner fram till 1900-talet, stort förfall överallt, religiös fanatism, korstågen, kyrkans och adelns makt, samhället organiseras i feodalismen, men jag på film är ju detta tjusigt, man har struthattar med slöja, kvinnor täcker över håret och deras rättigheter dyker ned på en längre nivå än den troligen var tom på grottåldern, kloster, kättarbränningar, kyrklig censur, adeln och kyrkan har mer makt än kungarna och lagen, men det var ju en spännande tid. 

mynona: 1500-talet
Reformation och motreformation, kungarna tar makten från adeln och kyrkan, folk har pipkragar och slutar tvätta sig, men renässansen återupptäcker antikens konst och vetenskap trots kyrkans ogillande och Rafaels änglar strålar upp i skönhet, Europa upptäcker resten av världen och börjar kolonisera den, religionstrider härjar över hela Europa och man börjar bränna häxor.  

mynona: 1600-talet
Det är krig nästan konstant i Europa och kriget förhärligas, kungarna krossar adeln och gör dem till hovherrar och hovdamer och tar all makt själva, häxbålen brinner för fullt samtidigt som vetenskapen börjar spinna igång på allvar, religionskrigen når en höjdpunkt och slutar sedan, de tre musketörernas tid, Versailles grundas, det är de stora hovens tid, pompans tid, man älskar det som är praktfullt och pompöst, högtidligt och dramatiskt, operan, baletten och teatern blommar upp och mäktiga män och kvinnor avmålas som gudar och gudinnor. 

mynona: 1700-talet
Upplysningstiden: filosoferna och vetenskapen har bevisat kyrkan och religionen fel och underminerat kungens makt och adelns snobb-privilegier genom idéen om demokratin från antiken, hela samhället med kyrka, adel och kung undermineras och ruttnar upp inifrån i väntan på den demokratiska revolutionen som till slut bryter ut, men till dess är det en ljus tid, rokokon gör allting ljust och vackert och pastellfärgat och lekfullt modernt, det finns pastellfärgat siden och taft och ljusrosa och ljusgult och blommor överllt i det rådande modet och man ska vara lättsinnig och lättsam överallt utom i salongerna, där salongsdamerna låter filosoferna bryta mot lagen genom att genomskåda hela samhällsystemet, i Frankrike kallar man det kvinnornas epok.

mynona: 1800-talet
Nu är adelns och kungamaktens tid försvunnen och nu är det borgarna och deras pengar som har makten under den samhällsomvälvande industrialismen, samtidigt som arbetarklassen och kvinnorna organiserar sig för erövra sina rättigheter och man slåss för att införa demokratin, något man till slut lyckas med. Jämsides med en alldeles oerhörd mängd med reformer i allt man kan göra reformer i, vetenskap, demokrati, kvinnors rättigheter, etc, kommer dock samtidigt en obehaglig prydhet och reaktionär sexualmoral som gör alla så hysteriskt moralpaniska att man kan bli arresterad och slängd i fängelse för vad som helst som ens antyder något som har med sex att göra. Vackra krinoliner, korksruvslockar och rasande utveckling

Varsågod: nu har du fått lite partiska associationer från mig! ;) 

frukt:
Ja precis, fast mest pga Mithridates den sjätte och de tre krigen mot Rom. Rodnar
Gillar du Mithridates? Vem håller du på mellan honom och Rom? Rodnar

Gillar inte att han kränkte tempelasylerna och lät slita bort folk som klamrade sig fast vid gudastatyerna för att slakta dem där år 188. Men Mitridates hade väl inte mycket att skryta över i sin behandling av kvinnor, han som hade ett haremArg Om jag minns rätt lät han döda sin syster drottningen av Kappadokien för att kunna erövra det riket, röva bort prinsessan Nysa av Bithynien för att utpressa hennes föräldrar att överlämna det riket, och förgiftade även först sin egen mor och därefter sin egen syster-hustru-medregent. Men jag är också fascinerad av de hellenistiska kungadömerna - ja, Pontos var väl ursprungligen ett persiskt rike snarare än ett hellenistisk om jag minns rätt men det var ju helleniserat - med alla deras intriger, och där var ju Pontos mycket romanvänligt. Det var ju en trevlig historia där med drottningen av Pergamon och de två kungabröderna.

mynona: :D Så härligt med lite entusiastisk barbarism ;) Vikingarnas Grönland och Amerika är jag nyfiken på
Ja visst är det? ;) Vikingarna satte verkligen sina spår för eftervärlden att begrunda. De seglade till de mest avlägsna hörn i världen och grundade fungerande kolonier. Är övertygad om att vikingarna upptäckte Vinland långt före Columbus.