Forumet - Vill bli finansingenjör, vilken utbildning?

Vill bli finansingenjör, vilken utbildning?

5029 1 39
Hej!

Sammanfattning
Vill läsa ca 5-årig ingenjörsutbildning med mycket matematik sam lite ekonomi (ska bli finansingenjör). Vilken utbildning på vilken skola kan jag välja?

Bakrund
I höst kommer jag att börja på högskolan. Jag kommer att ha en gymnasieexamen från att ha studerat på ett naturvetenskapligt program. Jag har under gymnasiet växlat lite mellan vad jag vill läsa vidare till eller jobba som. Det genomgående har dock alltid varit matematik vilket är det ämne som jag ser som min största styrka. Under hösten upptäckte jag att det fanns något som hette finansingenjör, jag dök djupare i vad det var och bestämde mig för att det är det jag vill bli.

Jag anser att jag kommer att ha mycket goda kunskaper i matematik men även i en mängd naturvetenskapliga/tekniska ämnen så som ellära när jag börjar på högskolan.

Vad jag letar efter
Det jag söker är en utbildning där jag har möjlighet att bli en finansingenjör. Alltså en ingenjör med goda kunskaper i matematik samt problemlösning, kryddat med lite grundläggande kunskaper i ekonomi.

Det jag kollat in hittills
Jag har kollat runt lite och vissa verkar rekommendera Industriell Ekonomi. Jag tycker att den utbildning mer verkar inrikta sig till sådana som vill bli te x projektledare (jag kanske har fel?)

Jag har även kollat in teknisk matematik. Den finns vad jag vet på Chalmers, Uppsala universitet och i Lund. Utbildningen påminner lite om teknisk fysik fast matematik får bra mycket större plats än fysik och teknik (ca 50 % matematik och statistik).

Vad är en finansingenjör?
Finansingenjörernas förmåga att hantera otroligt komplexa problem och skapa lika komplexa system var en anledning till finanskrisen 2008. De slog igenom på en oreglerad marknad där individer blev belönade för att skapa lånesystem (eller vafan man ska kalla det) där bankerna tog stora risker mot ännu större vinster.

Kort och gott kan man säga att finansingenjören började växa fram när finansmarknaden började skrika efter ekonomer med bättre kunskaper i att lösa komplexa problem. Man började då rekrytera civilingenjören med ekonomisk kompetens eftersom ekonomerna sällan hade de kunskaper i matematik som krävdes.

Varför vill jag bli en finansingenjör?
Jag har alltid älskat matematik och har länge tänkt bli någon form utav civilingenjör. Under min gymnasietid har jag däremot börjat tröttna på fysik/teknik och börjat leta efter något alternativ där jag fortfarande får jobba med matematik men slipper fysik- och teknikdelen.

Kan påpeka att jag aldrig vill bli en sådan som lurar pengar av arbetarklassen eller bli rik på andras olycka/okunskap.

/niven[smile]
Det enda jag tänker på är industriell ekonomi eller typ maskinteknik där du väljer industriell ekonomi som master (tror masinteknik på kth har det, eller om det var design och produktframtagning). tror det finns några fler program på kth där du kan välja industriell ekonomi som masterinriktning, men kommer inte ihåg vilka.

andra skolor har jag dålig koll på.
niven:

Joo, fast då känns det som jag läser en massa kurser som jag inte vill ha. Industriell ekonomi läser ej så mycket matematik som jag vill


som jag sa finns det flera andra inriktningar där du kan välja industriell ekonomi som inriktning. dessutom kommer du att kunna välja en del kurser själv (valbara kurser kallas det) och då kan du välja till matte själv. sen får du räkna med att det kanske är svårt att kunna läsa exakt vad man vill på universitetet om man vill gå ett visst program som ska ge en viss examen

Spana också in:

Blivande_japan:

nej, det är en av få program jag aldrig någonsin velat gå. men om du googlar tror jag att du kan hitta svaret rätt lätt


På teknisk fysik kan man tydligen välja någon inriktning där man läser matematik, statistik, beräkningar.mat, datalogi, optimeringslära och lite annat skoj.

Industriell ekonomi verkar inte ha någon inriktning där matematik är huvudämnet [sad]
Pickaboo:

Det finns teknisk fysik med inriktning mot finansiell matematik. Tror det finns på LiTH och UU.


Okej, jag har däremot tänkt mer på teknisk matematik

"Om man jämför de tre första åren med Teknisk fysik innehåller Teknisk matematik fler kurser i matematik, statistik och matematisk modellering. Teknisk fysik innehåller däremot fler fysik- och teknikämnen"

Tänkte ungefär det fast och sen en masterexamen i typ finans/matte.

Frågan är om kanske teknisk matematik blir lite off när man väl ska in på arbetsmarknaden. Alla vet ju vad teknisk fysik är och att det är jätte bra osv.
niven:

Men skulle det vara att föredra? Känns som de färdigpusslade finns där med en grund och tanke bakom i alla fall.


det vet jag inte riktigt, men om du inte hittar något annat du kan tänka dig så är det väl ett alternativ åtminstone.

men liksom, ofta du inte blir nöjd med 45 poäng valbara mattekurser och sen dessutom typ 21 poäng förutom det!? det blir rätt mycket matte sammanlagt, hur mycket har du tänkt läsa?

sen bör du ju ha i bakhuvudet att matten på universitetet är betydligt tyngre än den på gymnasiet.
Blivande_japan:

men liksom, ofta du inte blir nöjd med 45 poäng valbara mattekurser och sen dessutom typ 21 poäng förutom det!? det blir rätt mycket matte sammanlagt, hur mycket har du tänkt läsa?

sen bör du ju ha i bakhuvudet att matten på universitetet är betydligt tyngre än den på gymnasiet.


Jag resonerar som sådan att skillnaden i svårighetsgrad mellan fysiken och matematiken på högskolan kommer vara ungefär densamma. Om jag då inte tycker fysik är roligt och vill in på en arbetsmarknad där fysik inte behövs så läser jag hellre mer matematik[smile]

Teknisk matematik på chalmers verkar vara ungefär halva utbildningen matematik (år 1-3). Om det då finns går att välja ett mastersprogram i te x ekonomi så är det mitt primära val som det ser ut nu. [smile]

EDIT: Står att det finns 17 masterprogram man kan välja mellan så nått lär ju vara det jag söker.