Forumet - Vladimir Lenin

Vladimir Lenin

854 0 6
Tråden har 6 svar. Sortera efter:

han hade en rätt okej tanke som han sedan utnyttjade på fel sätt och ändå lyckades bli hjälteförklarad av många.

Jag ser Lenin som en stor förebild och en stor revolutionär. Men jag vill samtidigt poängtera att inget av det Lenin ville genomföra hade varit möjligt om inte han hade haft en hel rörelse i ryggen. Det är tråkigt att när man pratar om Oktoberrevolutionen så pratar man nästan bara om Lenin , vilket är helt felaktigt. Oktoberrevolutionen var inte en mans verk utan en hel rörelses verk. En politiskt medveten rörelse som byggdes utav arbetare , bönder och soldater. Rörelsen leddes inte ens utav Lenin , den leddes utav en idé om ett bättre samhälle. Jag tror dock att Lenin har spelat en stor roll för socialismen och för arbetarrörelsen runt om i världen. Därmed sagt att jag inte är helt okritisk till denna man. Jag tycker att det var otroligt dumt att slå ner det såkallade Kronstadtupproret 1921. Kronstadt var en millitärbas som hade spelat en avgörande roll under Oktoberrevolutionen , de hade nu tröttnat på att Bolsjevikpartiet skulle sitta med i alla sovjeter (arbetarråd) , och krävde nu att partiet skulle stå under sovjeterna inte tvärtom.

Lenin gav då Trotskij i uppgift att möta upproret , han fick fria händer. Upproret slutade i en massaker på de som gjorde uppror. Det var enligt mig otroligt dumt , för kan inte ett parti som lyssnar på arbetarklassen ta att få kritik så ska man inte leda arbetarklassen i dess kamp.Detta var Bolsjevikernas största misstag , man högg sina egna i ryggen. Kronstadtmatroserna hade ju tidigare varit bolsjevikernas ivrigaste supportrar. Tilläggas bör att Aleksanda Kollontaj , som var en av de ledande bolsjevikerna var starkt kritisk till att man slog ned Kronstadtupproret , detta framförde även hon till Lenin och övriga i Centralkommitén

Jag ser Sovjetunionen , fram till Lenins död , som en bra stat i jämförelse med de andra i Europa.

Lenin kämpade för tre saker fred , jord och bröd. Och efter en lång och slitsam kamp mot tsarmakten , Polen , utländska trupper och vita kontrarevolutionärer , hade Lenin och Bolsjevikerna nu lyckats påbörja byggandet utav socialismen , och för första gången i historien hade folket i Ryssland just fred , jord och bröd. Det kallar jag ett framsteg , ett viktigt framsteg inte bara för Rysslands arbetarklass , utan också för världens arbetarklass.

Sen tycker jag att det är allmänt häftigt att kostymen han gjorde revolution i och har på alla affischer är köpt på PUB i Stockholm. Visst har många kändisar varit i Stockholm , men ingen är så känd som Vladimir Ilitj Lenin.

Spana också in: