Forumet - Webdesign

Webdesign

165 0 20
Jag kan inte svara på det särskilt bra då jag inte pluggar det men jag kan säga att inom filmvärlden så har man jobbat med något filmredigering/bildredigering så är det inga problem att lära sig resten, det är samma principer.

Skulle tro att det är likadant i webbdesign... det är skillnader men om du jobbat med några av dom kommer du nog kunna de andra jävligt fort.
Beror helt på din lärare. Ofta så är kurser i webbdesign på gymnasiet skit. Man lär sig inte mer än basic HTML och att dutta runt lite i Dreamweaver.

Men, det är lätt att få MVG i om du inte är seg.

Issen:

Skulle tro att det är likadant i webbdesign... det är skillnader men om du jobbat med några av dom kommer du nog kunna de andra jävligt fort.


När man jobbar med det på riktigt så handkodar man allt; emedan många skolor lär folk att bygga ihop saker i wysiwyg-läge, vilket vara duger om man skall göra en sida om sin katt.

Spana också in:

soimpolite:

Vad gör man i kursen webdesign?


Man designar och kodar hemsidor.

soimpolite:

Svårt att få MVG?


Inte speciellt..

soimpolite:

Hur fungerar det, är det svårt? Vilka program jobbar man med och sånt? [crazy]


Lite kortfattat: Man använder sig exempelvis av Adobe Photoshop för att designa en snygg layout. Sedan skapar man sidan med hjälp av Adobe Dreamweaver genom kodning i HTML och CSS.

Här finns det mesta:
http://www.webdesignskolan.com/
soimpolite:

Vad gör man i kursen webdesign?


Troligen så kommer du att lära dig ganska löst att koda lite i (X)HTML, använda Photoshop eller motsvarande samt lite webdesignteori.

HTML är inget avancerat. Kan du använda ditt tangentbord och är normalbegåvad så är det inga problem alls.

Photoshop (eller motsvarande osm sagt) kommer ni nog bara gå igenom övergripande. Lätt bildredigering, hur du sätter ramar på bilder etc.

Webdesignteori är inte så svårt heller. Lite om hur man skall lägga upp sin layout, hur folk läser en hemsida och dylikt.
Issen:

har man jobbat med något filmredigering/bildredigering så är det inga problem att lära sig resten, det är samma principer.


Bara så jag fattat rätt, du har jobbat med det?

Asha:

Det är väll en del tekniskt arbete, lär du dig html och css ska det nog gå bra. Har värsta passionen för ämnet med, vet inte hur de skulle vara om jag inte haft det.


Haha, har precis blivit intresserad av det men vet inte om jag vågar läsa det då läraren jag kommer ha är en riktig datornördflummbitch som sätter betyg lite godtyckligt[crazy]

Hampie:

Man lär sig inte mer än basic HTML och att dutta runt lite i Dreamweaver.


Kan inget av det så något lär jag mig nog!

Hampie:

Men, det är lätt att få MVG i om du inte är seg.


Definiera seg?

S3ON:

Lite kortfattat: Man använder sig exempelvis av Adobe Photoshop för att designa en snygg layout. Sedan skapar man sidan med hjälp av Adobe Dreamweaver genom kodning i HTML och CSS.


Okej tack så mycket! Men måste man inte fixa en sida (som kostar pengar) för att testa det? Eller kan man typ skapa en blogg på någon gratissida och testa där? Är det typ sådana html-koder på de flesta sidor? Tänkte fixa en blogg på wordpress för att testa, kan jag det? [crazy]


Buddah:

HTML är inget avancerat.


Vad går det ut på egentligen? Att man bara hittar den färgen man vill ha och skriver in koden? [shake]

Buddah:

Webdesignteori är inte så svårt heller. Lite om hur man skall lägga upp sin layout, hur folk läser en hemsida och dylikt


Jo det har jag nog ganska bra kol på iaf iom andra kurser jag har läst. Är enligt mig själv ganska bra på designa också dock är det det tekniska som oroar mig för jag kan inte PS eller något annat. Kan typ hantera officepaketet bara
soimpolite:

Vad går det ut på egentligen?


Allt (näst intill) som visas på en hemsida är uppstyrt av HTML-kod. Vill du ha text med en svart ruta som bakgrund, så finns det en kodsnutt som gör detta. Du lär dig de vanligaste "taggarna" och vart du skall vända dig för att hitta fler typ.

soimpolite:

tekniska


Är du normalbegåvad bara och kan slå på en dator så är det nog inga problem :) Även utan förkunskaper.
soimpolite:

Följer de något mönster som man måste lära sig då typ?


Alltså, du verkar ha missförstått hur uppmärkning och styling fungerar.

Alla hemsidor är på ett eller annat sätt uppbyggda utav HTML i någon inkarnation. HTML är ett sätt att strukturera dokument så att en webbläsare kan förstå vad varje element är. T.ex. så förklarar man för webbläsaren att ett visst element är en bild genom att använda <img>-taggen. En oordnad lista skrivs inom <ul><li>Listelement1</li><li>listelement2</li></ul>. En paragraf skrivs i <p>-taggar, o.s.v. Så alla element har sina egna taggar, för att förklara för webbläsaren vad de är.

När det gäller att bestämma hur saker ska se ut använder man CSS. Där kan man skriva regler för vilka attribut vissa sorters element ska ha. T.ex. kanske man vill att alla paragrafer ska ha blå text. Då skriver man det såhär:
p {color:#0000FF;}

Så HTML används för struktur, CSS för utseende.

Vanligen så är webbdesignkurser på gymnasienivå fullkomligt värdelösa och lär ofta ut gammal och/eller felaktig information, med hjälp utav pissiga verktyg som riktiga webbdesigners eller webbutvecklare aldrig ens skulle överväga att använda. Med det sagt så är det pinsamt enkelt att få MVG i en sådan kurs om man har mer än en halv hjärna, men själva kursinnehållet gör man oftast bäst i att helt ignorera till fördel för självstudier.
soimpolite:

Okej tack så mycket! Men måste man inte fixa en sida (som kostar pengar) för att testa det?


Ja, eller om du har tillgång till någon server under kursen att ansluta till..

soimpolite:

Eller kan man typ skapa en blogg på någon gratissida och testa där?


soimpolite:

Tänkte fixa en blogg på wordpress för att testa, kan jag det?


Det är jag inte säker på. Det finns nog en hel del begränsningar på vad man kan göra med sin sida via de gratisbloggar som finns.. [smile]
S3ON:

Ja, eller om du har tillgång till någon server att ansluta till..


Hon kommer troligen inte att syssla med server-side-kod i en webbdesignkurs. Så nej, hon behöver inte ansluta till någon server eller köpa plats på något webbhotell. Även om hon gjorde det så vore det betydligt mycket enklare att bara smälla upp en lokal apache-server.

När det gäller wordpress och andra bloggar så är det en väldigt annorlunda upplevelse att designa sådana än att designa en sida från grunden. Innan man har lärt sig hur allt fungerar så skulle jag rekommendera att börja med att bygga sig en helt egen sida från grunden.
Vi gick igenom HTML, CSS, JavaScipt och PHP
Det hade varit mycket bättre om vår lärare begränsat sig till HTML och CSS, för ingen hade tillräckligt med kunskap för att använda JS och PHP i slutprojektet.

Min lärare hade nog löjligt höga krav, det var knappt att jag fick mitt MVG och resten av klassen fick G.
bakpulver:

Min lärare hade nog löjligt höga krav, det var knappt att jag fick mitt MVG och resten av klassen fick G.


låter som om kraven varierar stort mellan skola och skola det som täcktes av kursen(50 poäng) som jag gick på mitt gymnasium var: grundläggande linux, grundläggande installation och administration av MySQL, SQL ,html, css, javascript och php
soimpolite:

Vad gör man i kursen webdesign? Värt att läsa? Svårt att få MVG? Måste man ha en del grundkunskaper? Antagligen men vilka typ? (är väldigt oteknisk). Hur fungerar det, är det svårt? Vilka program jobbar man med och sånt?


Kursen är en grundkurs, alltså krävs inga förkunskaper utan allt gås igenom från grunden.

Enkelt förklarat kan man säga att det är en kurs där man lär sig lite om mycket, många olika områden som man ska lära sig en del om men samtidigt inga stora tunga fördjupningar.

Vad man lär sig i kursen är på ett ungefär:
XHTML/CSS
Photoshop (eller annat likvärdigt bildbehandlingsprogram)
Dreamweaver (eller annan likvärdig grafisk edditor)
Flash (eller annat program för att skapa animering, om Flash är programmet så räkna med bara grunder då detta är en väldigt liten del av kurser enligt skolverket).
Designa (färg och form, tänk, användarvänlighet osv)

Saker som inte ingår:
Databaser/SQL, PHP/ASP/JSP, JavaScript osv. Vissa har skrivit dessa saker här men då har deras lärare uppenbarligen gjort fel då dessa områden INTE ingår enligt skolverkets betygskriterier.

Naturligtvis kan läraren använda dessa moment som fördjupning för duktiga och intresserade elever, men det är inget som ska få påverka betygsättningen.

Skolverkets krav för att klara kursen är väldigt låga, så det är en lätt kurs att gå G i om man är på lektionerna och jobbar hyfsat på dessa. Däremot krävs det en hel del för att uppnå ett MVG då betygskriterierna för detta bland annat omfattar att jobba på en nästan yrkesmässig nivå vilket innebär att kraven för vad man producerar är väldigt höga. Men mvg är definitivt fullt nåbart bara man är lite ambitiös och villig att lägga ner tid på kursen alternativt har väldigt stor talang för området redan från början.
lär väl vara världens tråkigaste ämne, eller ja. kanske bara för att lektionen ligger på pass mellan 15-18 som kursen är så hatad av alla elever. läraren är kunnig och mysig så det är inget fel på honom. men det är bara så jävla seeeeegt. [tired]

dock har jag lärt mig mycket sen den började men längtar fan ihjäl mig tills juni då kursen är slut.
är nog rätt lätt att få MVG i ja.
soimpolite:

Vad går det ut på egentligen?


HTML eller XHTML som det i regel handlar om nu för tiden är kod som används för att tala om vad något är för något. Tex det här är ett stycken, det här är en bild, det här är en rubrik osv.

Exempel, taggen (i XHTML så kallar man koden för olika taggar) för en bild heter <img />, img är naturligtvis förkortning för det engelska ordet för bild, image.

Så vill jag lägga in en bild min sida så skriver jag alltså taggen <img />. Många av taggarna har sedan olika attribut, för <img /> finns det tex attribut som talar om vilken bild man vill visa, detta heter src, vilket är förkortning för det engelska ordet för källa, source.

Detta betyder att användandet av <img> skulle kunna se ut så här:
<img src="minbild.jpg" />

Detta betyder alltså att jag vill visa en bild på min webbsida, vilken bild jag vill visa är den jag anger som src.

Sedan så finns det massor av fler attribut, tex för vilka mått en bild har samt möjlighet att lägga in en beskrivande text som kan vara användbar om bilden av någon anledning inte kan visas eller om någon synskadad som inte kan se bilden besöker sidan. Tex skulle det kunna se ut så här:

<img src="minbild.jpg" with="300" height="200" alt="en vacker solnedgång" />

soimpolite:

Att man bara hittar den färgen man vill ha och skriver in koden?


När det kommer till färger och hur något ska se ut så är det inte längre XHTML det handlar om utan CSS (Cascading Style Sheets). XHTML används för att tala om vad något är för nått, CSS används för att tala om hur något ser ut.

Grunderna för CSS är väldigt enkla då det i princip handlar om att skriva på engelska hur man vill att något ska se ut. Exempel:

Om jag vill skapa ett stycke på min webbsida så använder man sig av XHTML-taggen <p>. Den inleds med <p> och avslutas med </p>. Tex:
<p>
Bla bla bla bla bla bla bla.
</p>

<p> talar om var stycket börjar och </p> talar om var stycket slutar. Eftersom detta är XHTML så talar <p> bara om att något är ett stycke, det talar inte om hur texten i stycket ska se ut, tex vilken storlek det ska ha eller vilken färg det ska vara, det är där CSS kommer in.

Det finns olika sätt att lägga till CSS, det sättet jag visar här är kanske inte det bästa men det blir enkelt att förklara så, jag kan för att lägga in CSS på min <p>-tagg använda mig av ett attribut som heter style, det jag sedan skriver i style är CSS-kod. Tex:
<p style="color: blue; font-size: 14px;">
Bla bla bla bla bla bla bla.
</p>

CSS-koden är alltså "color: blue; font-size: 14px;", den första talar naturligtvis om att texten ska vara blå och den andra att texten ska ha storleken 14px (px står för pixlar och är du osäker på vad det är för något så kommer det garanterat att gås igenom om du läser kursen).
Åtta:

Ingår kunskaper inom Flash på fullaste allvar i skolverkets betygskriterier? I så fall är de ju pinsamt efterblivna.


Flash i sig ingår inte, däremot så står det att eleverna ska kunna skapa enklare animeringar, för att kunna göra detta kan man naturligtvis använda vilket program som helst som låter en skapa animeringar, men min erfarenhet är att många skolor väljer just programmet Flash för detta, troligtvis helt enkelt för att de har licenser på Adobes CS-paket som omfattar bla Photoshop, Dreamweaver och Flash samt att få lära sig lite om Flash brukar vara rätt efterfrågat av eleverna.

Specifika program (som flash, photoshop och liknande) anges aldrig av skolverket utan i stället talar de om vad eleverna ska lära sig, tex bildbehandling, sedan vilket bildbehandlingsprogram man använder är upp till skolan.

Men eftersom betygskriterierna tydligt säger att det handlar om enklare animeringar så handlar det bara om att skrapa på grunderna i flash och troligtvis lägger man inte ner mer än ett par lektioner på detta. Fördjupningar som ActionScript och liknande ingår inte alls.