Forumet - WWF, varför rädda djur?

WWF, varför rädda djur?

7073 1 22

Jag gillar djur så hoppas inte att någon djurvän misstolkar min fråga.

Undrar varför det är så viktigt att hjälpa utrotningshotade djur? Vet att det är synd att folk jagar vissa arter men min fråga handlar inte om det.
Vissa kanske tycker det är samma sak att hjälpa människor som att hjälpa djur, det tänker jag inte kommentera (för det har inte så mkt med frågan att göra) så detaljerat då jag tror att stöd mellan människor är 1) extra naturligt för oss, 2) hjälper vi inte varandra så hjälper vi inte länder och att om det är bra i övriga länder så förebygger det i sin tur krig osv. i Vår värld.

Så svara gärna på frågan :) spelar ingen roll om svaret är självklart, för jag har inte listat ut det än 


Kommentarer (13)

 1. Handlar väl inte direkt om att det är "synd" om djuren. Utan om att det är vår djävla skyldighet att inte skada naturen mer än vi redan har gjort utan att försöka bevara den. Eller skulle du föredra att hela planeten blev en betongdjungel?

  Tycker det är helt sinnessjukt att vi har låtit det gå så långt som det redan gjort med massvis av utrotade arter och totalförstörda ekosystem. 

 2. Tycker också det är sinnessjukt men det är mer sinnessjukt att det finns rasister, tycker du inte?

  Hur som helst, nu vet jag Varför det är så men jag lockas inte av att bli fadder åt en schimpans. Är inte övertygad, förstår du? Ser för många hinder för att arten ska fortsätta leva i harmoni i den här världen. Som jag skrev tidigare, någonstans här, så fanns det en anledning (förutom jakt) till att arten blev utrotningshotad.

 3. "fortsätta leva i harmoni" var nog fel sätt att uttrycka sig på.

 4. Nej det tycker jag inte. Det är naturligt med rivalitet inom grupper/klaner även hos andra djur. Sen säger jag inte att det är bra, säger bara att det är naturligt. 

  Som jag skrev nedan så är människan i 9/10 fall orsaken till att en art utdött. Antingen indirekt eller direkt pga. exempelvis skogsskövling. 

 5. Ja, det är precis lika naturligt som att vi inte ska rädda lejon. Jag säger bara att det är konstigt om vi lägger vår art åt sidan och jobbar på arter som äter upp oss och som inte bidrar till något riktigt stort i världen.

  Aa, det vet jag, men jag förstår inte grejen med typ delfiner och jättesköldpaddor. 

 6. Så du menar att vi borde tillsätta något slags råd som bestämmer vilka djur som gör tillräckligt med nytta för att de skall vara värda att bevara, resten slaktar vi istället med nöje? Hoppas att du trollar. 

 7. Så vadå, antingen ska man rädda ett djur eller slakta? Så om jag inte skänker 100 spänn så slaktar jag 10 delfiner? Va?!
  Deras syfte är att rädda djuren, för ett annat syfte - biologiskt mångfald, ekosystem, vetenskap, historia... Finns det mer?
  Och jag säger att jag inte förstår Hur man ska göra det om världen fortsätter att se ut såhär. Vi kanske bör börja med oss själva. Som sagt, det finns knappt plats för vår art (känns det som) och vi förökar oss ungefär lika snabbt som många andra djur. 
  Menar inte att man ska sluta hjälpa djur, vill bara att man ska vara tydligare med hela grejen - hur det går till och varför det görs. För om du menar att det enbart görs för att det är människans skyldighet att hjälpa djuren i gengäld eller som tröst för en olycklig och grym historia... Ja, då är det väl för att man har ett hjärta. Och som du kanske märkt är det många människor som inte har ngt sådant... Kanske drf vi är skyldiga djuren en ursäkt likt denna

 8. Du har hakat upp dig väldigt mycket på de där 100 kronorna, som att djurens överlevnad hänger på att du skall välja mellan att köpa cigg eller skänka pengar. Det fungerar inte riktigt så, även om det naturligtvis hade varit bra om man hade kunnat rädda en djurart för 100 kronor. 

  Det handlar inte enbart om en skyldighet mot djuren och naturen, utan mot oss själva. Vill vi leva i en betongdjungel? Vill vi vara den enda arten på den här planeten om 200 år? Vill vi andas syre genom tuber?

  Skall vi först reda ut oss själva så kommer det vara för sent, för jag har svårt att tro att vi någonsin kommer kunna samsas helt och hållet - och så är det. Men vi har möjlighet att enas åtminstone tillfälligt i att försöka rädda världen runt omkring oss. 

 9. Ah, alltså då menar jag hundra spänn PER månad - om du inte förstod det. Och då blir det inte så liten summa för en privatperson, däremot en väldigt liten summa för hela organisationen.

  Vi kommer inte leva i en betongdjungel om vi mister en djurart. Så ja, det vore väl bättre att sålla - hur hemskt det än låter. Så gör man ju varje dag; man väljer vad man vill satsa på.

  "Positivt

  Nu när havsörnarna ökar i antal har ett problem uppstått i Sverige och det är bristen på lämpliga boträd. Skogsbruk lämnar sällan träd som är mer än 150 år gammalt och de träd som finns tillgängliga är ofta för klena för att hålla upp havsörnens stora bo. Tyvärr dödas årligen flera havsörnar av människor, antingen genom jakt eller indirekt via trafikolyckor. Häckningar har också misslyckats när paret blivit störda vid boplatserna. Även vindkraftvek som placeras för nära häckande havsörnar kan vara en dödlig fara.

  Men det ser mycket positivt ut för havsörnens framtid och allt fler människor kommer att få uppleva havsörnens imponerande siluett mot skyn. "

  Ska vi börja bygga träd för dem? Ska vi bevara träd för dem? Visst, jag går med på det men jag tror majoritetens står för svaret på frågan och inte lilla jag eller du. Dessutom så är inte bristen på boplatser det enda problemet, som du ser. 

  De får gärna be mig om pengar men hoppas inte att de förväntar sig för mkt. Är ganska orealistiskt i min värld.

 10. VAD HADE DET ATT GÖRA MED OM DET ÄR PER MÅNAD KAN DU SLÄPPA DE DÄR JÄVLA HUNDRA KRONORNA NÅGON GÅNG! VAD ÄR FELET?

  Nej, vi skall inte "bygga" träd. Men skogsbruket vi har i Sverige är under all kritik, vi har bara ett par procent av vår urskog kvar och planterar typ bara snabbväxande gran för att kunna såga ner igen så fort som möjligt. Det handlar inte om att ta djur för djur och bestämma sig för att nu det här året skall vi minsann rädda uttrar. Det handlar om att vi måste ändra vårt tänk till att innefatta "hur kommer det påverka naturen om jag tar ner de här 200 träden". Istället för att vi som idag tänker "Hmm, tar jag ner 250 träd istället så kan jag även bygga en utebod som jag kan förvara mina helt i inödan inköpta saker i."

 11. Hahaha, neej! För organisationerna behöver pengar för forskning, det förstår du ju, eller?!

  Menade inte att vi skulle odla träd, menade att vi skulle bygga, för odling av träd går ju inte sådär jättesnabbt... Menade, med andra ord; bygga boplats.

  Jag vet men jag pratar om WWF specifikt nu. Jag förstår deras syfte men jag prioriterar inte välfärden i deras organisation först. Tråden handlar om Varför jag bör bry mig om dem mer. Alltså, jag jämför med världens alla andra problem. (och jag vet att det här är en bidragande faktor till vissa större problem, som handel osv, men man kan hjälpa alla)

 12. Så du nämner inte WWF över huvud taget i din första trådpost, men ändå så handlar tråden om WWF? 

  Och nej, långsiktigt så är WWF ingen lösning. Utan precis som jag skrev ovan så är lösningen att vi helt enkelt ändrar vårt tänk och börjar respektera naturen. 

 13. IMO så kommer människor först när det gäller att rädda någon och det gör mig tokig när någon ser djur som något mer smartare eller bättre än ett djur, men sammtidigt så har vi skyldigheten att inte skada djuren på olika sätt en sak är naturkedjan, jag säger börja med människor som är den ursprungliga felet på något sätt typ som psychisk hjälp för sina konstiga behov eller sätt dem i fängelse vilket kan hjälpa deras psychiska hälsa ibland.

Senast ändrad 15 Oct 2013, 10:14 av André Vifot Haas
Tråden har 22 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

De flesta djurarter bidrar på ett eller annat sätt till att upprätthålla ett fungerande ekosystem - utan detta skulle inte vi kunna leva, åtminstone inte med dagens teknik. De innehar dessutom, för många, ett rent estetiskt värde. Delfiner är för övrigt väldigt intelligenta i jämförelse med sköldpaddor. De har väl utvecklad empatisk förmåga och god självkännedom, något som bland annat visar sig i deras benägenhet att rädda andra arter - däribland människor - undan fara.

http://www.youtube.com/watch?v=YBYU1eayaXs

pga ekosystemet och en humanitär syn på världen

Spana också in:

Det har med ekosystem, våra liv osv att göra. Tex.om harar i Sverige dör ut dör vargar, rävar och devirse olika rovdjur ut vilket leder till att naturen sätts ur balans. Och dör bina ut är vi officiellt fucked! Då går jorden. under på ca 4 år 

Tycker det är vår skyldighet men en ännu större anledning är ju för att man inte ska rubba ekosystemet. Om det skulle krascha skulle jorden aldrig bli den samma...:/

Djur är mer tacksamma än människor, hjälpa djur är bättre.

Förutom att de flesta djur är beroende av varandra för att överleva (föda, pollinering med hjälp av insekter etc.) så finns det de länder som är beroende av den biologiska mångfalden eftersom den lockar turister (t.ex. safariturer i Sydafrika osv).

Däremot tycker jag att vissa djur är mindre värda att "slösa" resurser på, det finns de arter som dör ut av helt naturliga orsaker (även om det kanske går att spåra tillbaka till människan ändå ibland, iom att vi exempelvis förändrar klimatet så fort att vissa arter inte hinner anpassa sig till det nya). Det är väl främst de djur som påverkas direkt av människan, genom jakt eller skövling av skogar och dylikt, som ska skyddas, kan jag tycka.

Okej... Förlåt.... Men du har gjort mig riktigt j*vla förbannad nu!!! För det första så är människor djur! För det andra... Skulle du vilja vara en av dom angorakaninerna som får sin päls avsliten, smärtsamt http://www.svt.se/nyheter/varlden/angorakaniner-plagas-for-sin-mjuka-pals? Skulle du det? Eller du kanske vill vara en av dom 15 000 möss som får sina tår avklippta? Jag fattar inte hur folk kan vara så dumma och vara FÖR djurmisshandel!..Gråter

Vi bör minimera människan som parameter i utrotandet av arter, mest för att människan inte vet vad den håller på med till skillnad från när naturen harmoniserar sig själv.

Jag tycker inte att man ska springa och bli isbjörn-fadder eller nått annat fjantigt. Det behöver byggas bättre strukturella skydd på regeringsnivå för att inte människans girighet ska förstöra för livet som helhet (inklusive för människan). 

för att vi faktiskt har möjligheten att rädda djurarter från att bli utrotade. d står lixom i vår makt o ja tkr ej vi ska missbruka den makten. o för d mesta handlar d ju mer om att vi ska sluta leva som om jorden hade oändliga resurser, o typ sluta skövla regnskog för att odla soja åt korna i alla feedlots elr stoppa palmolja i allt. men aa anledningen med organisationer som wwf e ju snarare för att rikta in sig på specifika djurarter o ser väl inte heller riktigt poängen i d, vi måste förändra på hela vår livsstil o sätt o tänka o kapitalism o sånt

för att nästan alla djur behövs på jorden

Det har väl kanske också lite med det här med "balansen" i världen att göra. Allt är ett kretslopp, och om en del av kretsloppet utrotas helt förstörs balansen. 

Utrotningshotade arter har inte så stor inverkan på ekosystemet.. De utgör en för liten population för att göra nån större skillnad men, mänskan tycker vissa djur e söta och då vill de behålla dem. Det dör arter varje dag och uppkommer likaså. Menar inte att man ska tjuvjaga eller skövla skog osv men, aa världen hade inte blivit så mycket sämre om pandan försvunnit till exempel, värdelösaste djuret som finns. Utan mänskans hjälp hade de inte funnits i det fria heller, de kan inte ens para sig på egen hand.

Fact, 99.9% av alla arter som levt på jorden är utdöda.