Forumet - YouTube clickbait.

YouTube clickbait.

178 1 3
någon här inne som kan förklara hur clickbait på YouTube fungerar? betyder det att man får in pengar till sitt bankkonto såfort minuterna eller sekunderna har passerat de gula sträcken eller? Adsense har man hört talas om mycket men förstår liksom inte hur det hänger ihop med företag som vill sponsra tillexempel deras produkter med youtuberna. 
Det finns två typer av reklam. Den ena går under benämningen "CPC" (Cost per click), där får man betalt varje gång någon klickar på reklamen. Den andra är "CPM" (Cost per impressions), där får man betalt beroende på hur många som ser reklamen. Exakt vad som används på YouTube är jag osäker på, men gissar att det är en kombination av båda.

AdSense är benämningen på Googles reklamplattform och är således den "inbyggda" reklamen som finns på YouTube. Utbetalningarna sker inte direkt, utan vid regelbundna intervall givet att man också kommit upp över en viss gräns (t.ex. något i stil med att du får en utbetalning varje månad som du ligger på över 1000 kr).

Utöver det har youtubers ofta direkta avtal med sponsorer, där de bakar in reklamen i själva videon. Här kan avtalen variera desto mer då Google inte är inblandat på samma sätt.

"Clickbait" syftar på fenomenet att använda olika trick för att locka/lura användare att trycka och se på videon, så att den får fler visningar (vilket sedan i sin tur leder till mer pengar). Det är negativt betingat då clickbait ofta innebär att man missleder eller att få innehållet att verka mer intressant än det faktiskt är.