Frågor och svar om depression

10 Apr 2002, 21:44 581
Annat, 0 år
Question


Hej Jag är en tjej på snart 18 år. Jag har ett problem ibland får jag som depressioner då allt känns meningslöst, jag gråter och det känns som allt går åt helvete rent ut sagt. När jag mår så här känns det som om jag bara vill att nån skickar iväg mig till någon som kan hjälpa mig, för det känns så jätte jobbigt som ja inte klarar av mer. Men när depressionerna är över så tycker jag inte att de behövs å tänker att det kanske går över men det verkar de inte göra. Det har hållt på i ungefär 1år till och från, det blir mer när det är stressigt i skolan. Det går i vågor ibland händer det varje dag och ibland bara nån gång i veckan, men jag mår ialalfall väldigt dåligt av det. Min pojkvän ger mej massa stöd, men han är jätte orolig för mig. Jag undrar om det finns något sätt att komma ifrån detta, för jag vill inte ha det så här. Det är bara min pojkvän och en av mina bästa kompisar som vet om det, för jag tror alla ska tycka det är löjligt eftersom jag inte vet varför jag blir så lessen å känner så här, skulle bli jätte tacksam för svar. M.V.H. "lessen och förvirrad"

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns absolut sätt att komma ifrån den känsla som du beskriver, men man behöver oftast hjälp. Du verkar ju själv vara inne på att du skulle behöva hjälp från någon som jobbar med det här. Det är ju jättebra att du får stöd från din pojkvän, men ibland behövs även att man får så kallad professionell hjälp. Eftersom det har känts så här under ett år så tycker jag definitivt att det är dags för dig att söka hjälp. Och det är ju lättare att göra det när du inte känner dig deprimerad för då har du säkerligen lite mer kraft att söka upp någon som kan hjälpa dig. Men tänk nu inte som du gjort hitintills i dom stunder då du känt att det gått över, det vill säga att du nog inte behöver hjälp. För när det har hållit på så länge som ett år så är det sannolikt något som inte bara försvinner så där. Utan använd istället kraften du har när du inte är deppig, till att ordna hjälp så du har någon att gå till när allt känns svart igen.
Jag kan tyvärr inte svara dig på varför du känner så här. Då skulle vi behövt sätta oss ner och prata vid några tillfällen och det går ju inte. Men det är just det här som du skall jobba med tillsammans med någon framöver, nämligen varför du känner som du gör, och hur du skall kunna må bra oftare än du gör idag. Det finns absolut inget löjligt i att inte veta varför man känner sig ledsen. De flesta som råkar ut för någon typ av depression har svårt att sätta fingret på vad det egentligen är som dom känner sig ledsna för, så det är inget konstigt eller löjligt med det. Det här kommer du att få hjälp med att reda ut om du ser till att skaffa dig en samtalskontakt.
Jag skulle råda dig till att vända dig till närmsta Ungdomsmottagning så kan antingen dom hjälpa dig eller hänvisa dig vidare till någon som kan. Du kan också själv ringa öppenvårdspsykiatrin och be att få en tid där. Det spelar inte så stor roll vart du vänder dig, bara du ser till att få en samtalskontakt som kan hjälpa dig med att se lite ljusare på tillvaron.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar