user-image
Okänd
Tjej ,22 år

Hej! Jag har en 2 år yngre lillebror som har sedan många år tillbaka ett stort självskadebeteende i form av att själv skada sig eller att andra ska göra det. Han har sedan 10års ålder eldat på sig själv, slår ofta huvudet i saker, och dom senare åren ber han vänner att göra illa honom. Han är idag 20 år och det blir bara värre och värre, senast bad han en vän slå sönder en gitarr i skallen på honom och han fick ett 5x3cm stort jack i huvudet, nästan 2 cm djupt. Han har haft ett beroende av droger, har ett nuvarande beroende av alkohol och han har gått om gymnasiet 3 gånger utan att ha kommit förbi 1an, nu får han inte komma tillbaka. Jag undrar nu, som anhörig, vad kan jag göra? Vart ska jag vända mig? Kan jag anmäla på något vis så han får hjälp? Kan han bli tvångsomhändertagen? Jag klarar inte av att bara titta på längre, min största rädsla är att han en dag gör sitt sista misstag och jag inte får en bror äldre än 20 år. Jag har själv en son på 4 månader och jag önskar att min bror är med så pass länge att han ser min son växa upp. Snälla, hjälp mig att hjälpa honom! Tacksam för svar. A


SVAR

Hej,

Vad jobbigt att din bror mår så dåligt, men vilken tur han har som har en omtänksam syster som du! Jag förstår din oro och frustration över att behöva se honom må dåligt och skada sig. Det är svårt för mig att veta om din bror kan bli omhändertagen mot sin vilja (LPT:ad=Lagen om psykiatrisk tvångsvård). Var finns era föräldrar i det här? Kan de hjälpa till?

Hur skulle din bror reagera på om du föreslog att ni skulle söka hjälp tillsammans, att du är med som stöd? Eller finns det någon annan som din bror litar på?
Jag blir väldigt ledsen över att din bror skadat sig sedan har var 10 år gammal utan att ha fått den hjälp han behöver.

Jag tycker att du ska kontakta den psykiatriska mottagningen där ni bor (telefonnummer finns på vardguiden.se) och höra vad de tycker att du kan göra. Kanske kan det bli aktuellt med samtal eller inläggning. Om du vill får du gärna maila mig på helena.meyer@fryshuset.se så kan vi försöka komma fram till en lösning.

Ta hand om dig!


Visningar : 1295

Senaste frågorna

Se Alla