user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Jag är en tjej på 13år och är orolig för min vikt. Jag är ca 155cm lång och jag tror att jag väger ca 95kg. Vad kan jag göra för att blir smalare och förbränna fett? Jag styrketränar rätt ofta med hantlar och gummiband. Jag äter godis o så på helgen och så tar jag nästan alltid grönsaker o så.. Går man ner i vikt om man styrketränar och gör knäböj os.v? Eller samlas musklerna under fettet så man SER ingen skillnad på kroppen? Vill vara stark i armarna men ändå smal.. eller smalare i alla fall!


SVAR

Hej!

Att vara 155 centimeter lång och väga cirka 95 kilo är inte optimalt. Så är det. Men det som är bra är att du är medveten om din situation och att du vill, och delvis redan gör något åt den för hälsans skull. Har du funderat någonting kring vad du tror ligger bakom ditt viktproblem? Är det enbart fel mat och för lite fysisk aktivitet, eller finns det andra orsaker också? Hur ser övriga familjemedlemmar ut, vad äter ni etc.? Känner du dig ofta stressad?

Att du styrketränar är jättebra. Så det tycker jag absolut att du ska fortsätta med. Glöm heller inte att öka dosen allteftersom att du blir starkare. Sedan skulle jag råda dig till att börja röra på dig mer. Det ökar förbränningen. Det vill säga, att du börjar med någon aktivitet som får upp pulsen lite mer. Till en början kanske det kan handla om raska promenader, gå/springa i trappor etc. Även där gäller det att långsamt öka intensitet och träningsdos allteftersom du blir starkare. Vad gäller maten så är mycket frukt och grönt bra. Det är också viktigt att du får i dig protein (kött, fisk, kyckling, ägg etc.) och fibrer. Däremot kanske du skulle kunna minska ner lite på kolhydraterna (potatis, ris etc.) - men det beror ju givetvis på hur du äter nu. Alla sockerrika livsmedel bör du, och alla andra, äta med måttlighet. Så titta gärna på innehållsförteckningen där det nämns andelen socker. För mer information om snabba kolhydrater (ex. socker) läs exempelvis boken Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh.  

Oavsett vad du bestämmer dig för att göra så råder jag dig till att gå ut i lagom takt. Gör inga jätteförändringar på en gång, utan ta det lugnt och metodiskt. Annars kan det lätt bli för mycket nytt på för kort tid, och då orkar man inte. Personligen tycker jag att det skulle vara en bra idé om du talade med exempelvis din skolsköterska. Hon har mycket kunskap kring det här, och tillsammans tror jag ni skulle kunna lägga upp en plan för hur du på bästa sätt ska nå ditt mål. Diskutera ämnen som hur du äter idag, vad du bör äta, bra mellanmål, tips på aktiviteter ... ja, allt som du kan tänkas fundera över. Och kan hon inte svara dig, så har hon säkert en idé om någon som kan det. 

Kram, Louise


Visningar : 982

Senaste frågorna

Se Alla