user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej. Mitt namn är Nathalie och jag har en väldig viktig fråga till er. Min syster som är 26 år tar en tablett innan hon ska sova som gör henne jätte trött och hon ser helt drogad ut av denna. Hon har tidigare haft problem med droger. Sen när jag var 13 år tills förra året. Nu är hon 26. Hon går hos specialister som hjälper henne men jag är ganska orolig för henne för hon tar denna medicinen. Förreigår var det som värst. Hon visste inte äns vad hon pratade om, hon såg helt ”beng” ut. Då passade jag på att fråga henne om vilken medicin hon tar. Då sa hon att medicinen hette ”Imural”. är det verkligen en sömntablett? Försökte ta reda på det från Google men allt var på engelska plus att det stog många gånger efter Imural ”drugs”. Då undrar jag, är det verkligen en sömntablett? om inte, vad är det för något ? Tacksam för svar. Ha det underbart. Mvh Nathalie O


SVAR


Hej!

Förlåt att jag dröjt så länge med mitt svar! Haft sjukt mycket att göra.

Jag känner inte till det preparatet du berättar om här. Behöver du ta reda på mer rekommenderar jag dig att uppsöka ett apotek. Fass på nätet skriver inget om det preparatet om du inte menar Imurel. Sen är det ändå ett svårt språk på fass.

  Vad man kan säga rent generellt om beroendepersonligheten är att den rimmar dåligt med piller. Med hennes bakgrund förstår jag att du blir nervös. Särskilt när du lägger till de symtom du beskriver.

Jag brukar också säga halvt på skoj, halvt på allvar att de bästa drog och alkoholmätarna är de anhöriga. Familjerna som känner en person under lång tid och kan jämföra den friska personen och den beroende personen brukar inte ha fel i såna här lägen.

Du skulle ju kunna säga till henne att du är orolig och att du gärna vill få reda på mer om hennes medicinering. Jag tycker generellt att det är dåligt på beroendemottagningarna med att informera familjen. Där krockar sekretesslagstiftningen med vad som är bäst för familjen OCH den beroende.

Beroende innebär ju alltid ett ljugande, gömmande och smygande för de anhöriga. Öppenhet och tydlighet är dåligt för missbruket och beroendet men bra för tillfrisknandet!

 

Våga fråga, våga bry dig!

Nöj dig inte med svar du inte förstår.

Våga tänka på ig själv också! Berätta hur det känns för dig i allt det här.

Allt det bästa önskar jag dig och din familj

//Ersta Uffe

 

 


Visningar : 1438

Senaste frågorna

Se Alla