user-image
Okänd
Kille ,18 år

Hejsan! Jag började dricka för ett år sen men nu säger min kompis att jag borde sluta dricka och börja röka cannabis istället. har hört väldigt mycket om att det inte är så farligt som lärare och föräldrar har sagt och att dom bara ljugit hela tiden! om nu cannabis hade varit helt lagligt och du var tvungen att välja mellan att ditt barn dricker som fan vare helg eller att det sitter och röker varje helg vilket hade du valt då och varför? vill ha din personliga åsikt och inte ett expertuttalande. vilket är rent ut sagt farligast och vilket kan man dö av?


SVAR

Hej!

Jag är ingen anhängare av att ungdomar dricker alkohol alls. Det finns dessutom många som valt bort det framförallt i storstäderna.  Men om jag absolut måste välja föredrar jag att ungdomar dricker framför att de använder narkotika.

Av flera skäl.

1. Hälsan: THC (Cannabis) lagras i fett. Hjärnan är en av kroppens största fettklumpar. Vi vet att hjärnan utvecklas hela livet men att det är en särskilt viktig tid i ungdomen. Att tillföra sinnesförändrande substanser som så uppenbart tar sig an vitala delar av hjärnan förefaller riskfyllt när den håller på att utveckla olika färdigheter och operativsystem.

 Jag har träffat ungdomar och vuxna som verkligen vill sluta och de har berättat om om både mindre och allvarligare förvirringstillstånd. De har blivit nojiga och haft svårt att komma ur negativa rutiner. Fastnat i olika situationer. Jag har även varit med om unga personer som blivit låga av sitt rökande dvs att de blivit depressiva. De själva har satt detta i samband med ett regelbundet Cannabisrökande.

2. Juridiken:

Det är olagligt att Odla, Inneha, Sälja och röka Cannabis.

Om polisen känner att de har anledning kan de få göra en ordentlig kroppsvisitering av dig på plats. Är du under 18 år tar de omedelbart kontakt med dina föräldrar. De kan vid misstanke göra en husrannasakan i ditt rum eller lägenhet. De får titta i dina dagböcker, i dina privata lådor.

Beroende på mängd kan du därefter dömas till böter, undoms vård eller sluten ungdomsvård som i princip är tvångsvård eller ungdomsfängelse. Hos åklagarmyndigheten eller polisen kan du få mer svar på vad som betraktas som ringa narkotikabrott, narkotika brott eller grovt narkotikabrott.

3. Konsekvenser:

Du kan i princip glömma att resa till vissa länder om du dömts för ett Cannabisrelaterat brott, t.ex USA är hårda.

Körkortslämpet kan du få problem med att få ut.

Vissa sommarjobb och vanliga arbetsgivare är noga med att kontrollera om du är straffad. Jag själv tex som anställer 18 kolloledare till våra sommarläger begär alltid en dragning i polisregistret innan jag anställer någon.

Du kommer sannolikt få en jobbig tid med familjen om detta skulle inträffa. Mycket jobbiga långa samtal. Skam och skuldkänslor hos alla.

Jag hoppas verkligen inte att det ska ses som ett green card för att supa.

Herregud. Det är så mycket dumheter som händer med fyllor. Våld, övergrepp, risktagningar, olyckor, felbeslut...

Samtidigt vet jag ju att vissa människor kan dricka utan att spåra ur och att det tillför en festlig dimension för många. Att de kan slappna av och så. Jag vill inte moralisera över detta. Jag tycker bara att det är något djupt beklagligt i att barn som är 6-7 år tror att de måste dricka alkohol när de blir stora. Som om det vore en viktig del av vuxenlivet. De enda som tjänar på det är alkoholproducenterna. Var är de när männsikor utvecklar ett beroende. Vi vet att 4 barn i varje skolklass har föräldrar med riskkonsumtion av alkohol och att detta är något de inte mår bra av.

Det kan vara killen som aldrig vill gå hem på kvällen utan stannar på fotbollsplanen sist med de stora grabbarna, det kan vara den tysta tjejen i klassen som alltid har bäst på proven eller klassens clown. Det kan vara han som redan snott sin första cykel och gärna brottas i korridoren.

Det blev ett långt svar, men det är så många ungdomar idag som verkar överväga Cannabis framför alkohol idag så det kändes viktigt med ett uttömande svar.

Allt väl önskar jag dig.

Ersta Uffe

 

 

 

 

 


Visningar : 1305

Senaste frågorna

Se Alla