user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Jag hatar mig själv hela tiden. Jag är så trött på hela mig. Jag är fet, äcklig, ful, otrevlig, elak, korkad, jobbig, gnällig och allmänt dålig på allt jag försöker göra. Jag håller på med hästar men det är knappt kul att rida längre för att det går så dåligt. Jag hatar min kropp, den är lealös, stor och fläskig. Jag väger inte så mycket men har nog int så mycket muskler för hela jag dallrar. Jag avskyr mig. Jag fattar att du kommer säga att jag ska prata med någon, men med vem då? Jag vill inte blanda in mina föräldrar på något sätt, jag hatar skolsköterskan, skolan har ingen kurator och jag vågar inte gå till UM. Jag kan gå en hel dag och bara tänka på att jag hatar mig själv.


SVAR

Hej!

Jag tycker det är jättebra att du skriver in till oss med din fråga och jag ska göra mitt bästa för att komma med lite tankar och funderingar som inte bara innefattar att gå och prata med någon, även om att jag tycker att det nästan i alla lägen att det är bra att prata med någon professionell (typpsykolog eller psykoterapeut) om hur en känner. 

Det låter inte alls bra att du går runt och hatar dig själv, och det är inget som du ska behöva känna. Jag tror att hatet mot sig själv ibland kan bli som en ond spiral utan slut, genom att hata sig själv och allt en gör så finns det inget utrymme för andra positiva känslor inför sig själv.

För att bryta det negativa mönstret kan det vara bra att arbeta med hur du känner inför dig själv, hur du känner inför omgivningen och hur du känner inför framtiden. Jag tänker att du genom att försöker bryta det negativa mönstret och istället försöker tänka positivt inför dessa tre "frågor" så kan du förändra spiralen.

Detta är dock bara min egna lilla fundering om det hela och även om du skrev att du inte ville gå och prata med någon så tror jag det kan hjälpa dig att förändra ditt sätt att tänka om dig själv. Om du inte känner att du vill gå till UM så kan du vända dig till vårdcentralen och därifrån kan du få en remiss till en psykolog eller psykoterapeut. 

Som jag skrev tidigare ska du inte behöva må som du gör, ingen människa ska behöva hata sig själv. Genom att få hjälp att hantera det så kan du börja må bättre och tycka om dig själv.

Om du vill så kan vi snacka mer på facebook eller skype, där heter jag amanda.andersson.fryshuset. Jag brukar vara inne någon kväll i veckan och på fb svara jag på mail nästan dagligen. 

Ta hand om dig!

Varma Hälsningar 

Amanda


Visningar : 938

Senaste frågorna

Se Alla