user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Jag hatar att höra på när min syster gråter om kvällarna. En tjej har förstört min systers förhållande. Allt jag vill göra med den där tjejen är bara att döda henne. Idag var min syster borta hela dagen sedan när jag hittade henne låg hon i skogen helt förstörd och grät. Tjejen som förstört allt flinar och är stolt över det hon gjort. Jag vet inte vad jag ska göra, min syster vill ta självmord. Jag har sett alla hennes konversationer med alla på Facebook och sms. Hon får hat- och hotbrev dagligen eftersom hon klappat till tjejen. Jag vet inte vad jag ska göra, mina föräldrar förstår ingenting och min syster som jag älskar mer än allt annat kommer snart försvinna för gott. Vad ska jag göra? Jag vill inte leva om min syster inte lever, ett liv utan henne finns inte. Jag hör varje kväll när hon gråter och jag sitter uppe och lyssnar när hon gråter jag kan inte göra något än att gråta själv och vi båda vaknar upp med svullna ögon. Jag orkar inte med det här längre. Min systers lycka är min lycka, dör min syster, dör jag.


SVAR

Hej!

Ingenting löser sig genom att hämnas eller gå till angrepp mot tjejen som gjort så mot din syster. Det kommer bara förvärras då, men jag kan förstå din och systerns ilska mot henne. Tjejen har gjort fel, men då ska inte ni själva agera lika fel mot henne. Nu har du inte berättat vilken ålder din syster är i. Men det låter som ni båda borde komma överens om att söka hjälp hos någon vuxen i närheten, som kan ge stöd i detta. 

Det är lätt att hamna i ett medberoende, vilket låter du redan hamnat i när du säger att försvinner din syster försvinner även du. Därför är det viktigt att systern får hjälp utifrån och inte enbart av dig. Hos skolkurator och ungdomsmottagningen kan man få bra hjälp.

Jag tycker ni ska tänka såhär, självmord är aldrig någon lösning, dessutom visar man genom det att tjejen som betet sig sådär har vunnit och det får ni inte låta henne göra! Det är ni som ska vinna över henne. Tänk på er familj om ni skulle försvinna, de skulle själva inte kunna leva. Det är också viktigt att tänka på att det kommer och går människor i sitt liv, en del sviker, andra flyttar, en del gör slut. Det är en del av livet som alla någon gång genomgår. Antagligen mår inte den där tjejen så bra heller, eftersom hon trivs att se andra olyckliga. Hon har nog dålig självkänsla och kan inte ta att andra har det bättre.

Allt du och systern kan göra är att stödja varandra, försöka hitta någon vuxen, hålla er så långt ifrån tjejen som det går och även försöka hitta någon vän till din syster som kan muntra upp henne, som kan umgås och göra roliga saker med. Var det länge sedan det hände? Det är alltid värst i början, sen lär man sig lättare hantera situationen. En bra grej kan ju också vara att berätta för era föräldrar om händelsen, så att även dom kan finnas för er båda. Hur ni gör kan du och systern diskutera, kanske hon tycker det är lättare att du berättar eller om ni gör det samtidigt tillsammans..


Visningar : 1305

Senaste frågorna

Se Alla