user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej, jag är en tjej som nyss fyllt 13. Jag hatar verkligen mitt liv, jag har försökt ta mitt liv flera gånger men kan inte. Jag blir mobbad i skolan och får massa hat via internet.. Jag har inte varit i skolan nu på 9 veckor pga. mobbning, och jag är rädd att jag inte kommer få bra betyg och kunna få mitt drömjobb. Jag sitter uppe på natten och gråter flera timmar pga. all hat jag får. Jag har även skärt mig på armen och på benet, jag mår jätte dåligt.


SVAR

Hej!

Jag blir djupt berörd hur du känner dig och att du inte vill leva längre. Jag hoppas att det kanske känns lite bättre nu under sommarlovet?

Mobbning är ju något skolan har största ansvaret för, så det bästa du kan göra är att berätta för någon vuxen i skolan vad som du blir utsatt för. Berättar man inget, kan heller ingen förändring ske. Därför är det väldigt viktigt att någon ansvarig får veta din situation. Vad för typ av mobbning är det då? Är det våld, psykiskt eller utfrysning? Det som sker på nätet kan du ju anmäla till webbansvariga och eventuellt till polisen, då kan det vara bra att göra skärmdumpar av kränkningarna så du har bevis vad som hänt. Det är fortfarande för lite information jag fått av dig gällande kränkningarna, för att kunna hjälpa dig ännu mer. Hur ofta är det, är det folk ifrån skolan som kränker dig även på nätet, hur yttrar sig kränkningarna osv? Går det att blocka personerna som håller på?

Du har ju rätt att få vara den du är, du har rätt att känna dig trygg både i skolan och på nätet. Att du försökt ta ditt liv är ju mycket allvarligt och det får aldrig bli så att du lyckas med det, för då har mobbarna vunnit. Det ska vi inte låta dom göra! Du har hela livet framför dig till att få ett mycket bättre liv än det du har nu. Det lönar sig alltid att kämpa.

Att skada sig är ju ingen direkt bra lösning på att få bort ångesten och hatet mot sig själv. Försök istället hitta andra lösningar som får dig att må bra istället för något som skadar dig själv. Det kan vara att rita/måla, skriva, promenera, cykla, lyssna på glad musik osv. 

Har du några vänner då? Om du har så försök ta vara på dem, vara med dem och ha skoj, försök även få stöd ifrån dem. Sen löser sig ingenting av att hålla tankarna och känslorna inom sig, för tillslut så kommer de känslorna vara så många och starka att man inte vet alls hur man ska hantera det och det är då risken för självmordsförsök är hög.

Man kan få bra hjälp/stöd av ungdomsmottagningen där man kan få prata om sina problem. Annars får du gärna maila mig så kan jag coacha dig och föra ett samtal med dig om hur du kan göra mer.

Vet ens dina föräldrar om att du blir utsatt i skolan? Man ska aldrig skämmas över att man blir utsatt, för det är aldrig ditt fel till det hela. Många vågar inte säga något till sina föräldrar för att man inte vill oroa dem. Men man oroar dem ännu mer när de inte har någon som helst aning om vad som händer och hur du känner, då är de ju helt maktlösa i att hjälpa dig, då har de inte ens fått chansen att hjälpa och den känslan vill ingen förälder ha. Vågar man inte säga det öga mot öga, så skriv ett brev/mail till dem och förklara hur du känner. Jag är övertygad om att du skulle få mer stöd då och de skulle förstå ännu mer varför du känner som du gör.

Självmord är aldrig någon lösning på sina problem, det får man inte se som någon utväg bort ifrån problemen. Dina föräldrar skulle tex få sina liv förstörda genom att ha mist sin dotter. Som jag även sa tidigare, låt inte mobbarna vinna över dig, det är du som ska vinna över dem som beter sig så dumt. Jag förstår känslan av meningslöshet, ensamhet, värdelösa känslor och annat som jag tror du har. Varje människa har ju rätt att vara den man är utan att bli kränkt. Det lönar sig alltid med att försöka flera gånger med att kämpa, se det som ett lotteri, man måste satsa för att vinna. Det finns många nitlotter, men en dag så får man vinsten och tänk vad dumt det skulle vara att redan ha gett upp då?

Det var ju nu 1,5 månad sedan du skrev detta, om det har blivit någon skillnad vet jag ju inte. Men ta kontakt med mig igen, så kan vi tillsammans förbättra ditt mående och din situation.


Visningar : 1349

Senaste frågorna

Se Alla