user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hejsan, jag är en tjej på 14 år, och är ganska rädd av mig. Jag har alltid haft lättare för att umgås med killar, och inte förrens nu har 3 av mina killkompisar frågat mig om jag skulle vilja ha sex med dom, jagr oskuld och vet därför inte hur jah ska reagera på detta, den här personen som senast frågade mig har jag väldig bra kontakt med och är lite som en bror för mig. Men så frågade han mig då om vi skulle ha sex, han förklarade även om jag hade frågor för då var det bara att fråga han, men jag vågar inte. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, klart jag vill ha sex, men vet inte om det är fel om man har så bra kontakt med varandra, sen är det även läskigt för jag vet inte vad man gör, hur man gör och hur länge man har det. Snälla hjälp mig. Sen har jag även haft killar som uttnyttjat mig sexuellt, och är lite orolig, har inte den finaste kropp och figur, och detr jobbigt för mig… så.. tack på förhand


SVAR

Hej,

För det första så är du under 15 år, vilket innebär att du inte är byxmyndig än. Det finns nämligen en lag som säger att den över 15 år inte får ha sex med den under 15 år. Därmed beror det på om dina killkompisar är lika gamla som dig, eller om dom är 15 eller äldre. Du kan läsa mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Jag förstår att du inte vill förstöra den vänskap som du och din killkompis har, något som man eventuellt riskerar ifall man har sex. Sex kan bringa fram känslor som man tidigare inte upptäckt att man har för en person, vilket kan komplicera den vänskapliga relationen.

Det finns inga riktlinjer för exakt hur man har sex eller hur länge, utan det är upp till var och en. Det finns många olika typer av sex, så som smeksex, oralsex, vaginalsex med mera. Sex handlar kort och gott om att utforska varandras kroppar och se vad man njuter av. Sedan hur länge man har sex beror på hur länge man njuter av de och hur länge man helt enkelt vill. Du kan läsa lite mer om vad sex är här: http://www.sexperten.nu/vad-ar/sex/.

Eftersom du skriver att du är orolig och rädd, råder jag dig att fundera några extra gånger innan du bestämmer dig för att ha sex eller inte. Sex är inte bara den fysiska delen, utan handlar även om mental njutning. Det är även viktigt att känna sig redo inför att hantera de känslor som kan framkallas av sex, så att man slipper uppleva ånger eller må dåligt efteråt.

Du förklarar dessutom att du har blivit sexuellt utnyttjad tidigare, något som jag råder dig att bearbeta tillsammans med kuratorn på din skola eller personal på Ungdomsmottagningen, http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/. Du ska även veta att du fram till 15 år efter att du fyllt 18 år kan anmäla det sexuella utnyttjandet.

Jag hoppas detta hjälper dig att komma fram till vad du själv vill och tänk på att ingen ska tvinga dig till något.

Mvh Ingrid.


Visningar : 1324

Senaste frågorna

Se Alla