user-image
Okänd
Tjej ,17 år

tack Ingrid Wall ! jo vi har ju funderat på att ha ett barn ganska länge jag har lagt av med p-pillrena nu i 3 dagar o inatt elelr vad man ska säga så fick jag världens mens o sen den här dagen har ja mått dåligt haft huvud värk och mens värk ! jag vill verkligen veta när o hur länge ja ska vänta innan ja kan bli gravid .. inget jobb har jag men ja är ju 17 o så men min kompis som är lika gammal som mig säger att on får hjälp av socialen och barnbidraget och bostadsbidrag osv .. så klarar hon sig utmärkt hon tycker ja ska köra på att skaffa barn för ja är redo för det , men bara att min mamma säger att ja är ung men hon har sin pojkvän så hon bryr sig inte om mig ens längre bara när vi träffas någonstans hon är jätte knäpp. jag är bara rädd att hon ska sätta ditt mig på något sätt för ja blir med barn men visst är det mitt egna val ?


SVAR

Hej,

Eftersom du nu har slutat med p-pillrena och har börjat få din första mens därefter, kan du försöka bli gravid direkt efter mensen.

Som du skriver får man oftast hjälp från framförallt socialen när man har svårt med jobb och ekonomi. Att ha kontakt med socialen innebär också att dom sätter vissa krav på er för att ni ska få ekonomiskt stöd. Det innebär dock inte att dom sätter högre krav på er än några andra föräldrar, utan att dom ser till barnets bästa och att ni har möjlighet att ge ert barn det hen behöver.

Tråkigt att höra att du inte har någon bra kontakt med din mamma, men jag är osäker på vad hon har för rättigheter om hon är din förmyndare och vårdnadshavare. När barnet föds kommer du, om du inte fyllt 18 år än, bli dess vårdnadshavare men inte förmyndare. Din pojkvän som är 18 år kommer då vara ensam förmyndare till barnet fram tills du blir myndig.

Jag skulle råda er att prata med någon på Ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) och även Socialtjänsten, där du, din pojkvän och personalen kan diskutera kring era planer. För att se hur ni tänkt kring ekonomi, boende, skola, jobb, dagis med mera. Är otroligt mycket som bör vara planerat inför ett barns ankomst. Har ni dessutom vart i kontakt med Socialtjänsten innan du eventuellt blir gravid, vet ni exakt hur det kommer fungera och kan lättare ta ett beslut utifrån det.

Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att maila mig på fragelada@sexperten.nu. 

Mvh Ingrid.


Visningar : 1182

Senaste frågorna

Se Alla