user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej det är så att jag har haft flytningar sen jag var 9 och nu är jag 13. Min mamma fick sin mens när hon var 12. Borde inte jag få min mens snart. Mina flytningar är ibland klumpiga och genomskinliga är detta normalt? Har hört och läst att man oftast får mens efter att man har haft flytningar i ca 2 år och börjat få bröst. Jag har a-b kupa på bh beroende på model så är ju lite utvecklad…Vad är felet? När får jag mens?


SVAR

Hej,

Det är antagligen inget som är fel, eftersom du endast är 13 år och vissa får sin mens först när de är 16 år. Har du dock inte fått din mens när du är 16-17 år kan du börja oroa dig.

De flytningar som du beskriver låter fullt normala och inget du bör bekymra dig för. Är först om flytningarna plötsligt skulle ändra färg och lukta väldigt illa som du kan börja fundera på om det är något utöver normala flytningar. Upplever du dessutom inga övriga problem, så som att det svider eller kliar har du troligtvis ingen infektion eller sjukdom.

Det är korrekt det som du skriver, att vissa får sin mens efter flytningar i ca 2 år och efter att brösten börjat utvecklas. Dock är vi alla olika och går därmed inte att hitta ett utvecklingsmönster som alla följer. Din mens kommer antagligen komma inom den närmsta framtiden. Tyvärr går det inte att säga när du får din mens, men eftersom du uppenbarligen kommit in puberteten lär det inte dröja allt för länge till.

Är du ändå orolig, kan du alltid ta kontakt med din ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att få bekräftat att allt står rätt till genom en undersökning.

Mvh Ingrid.


Visningar : 1497

Senaste frågorna

Se Alla