user-image
Okänd
Tjej ,19 år

Tjenare! Ska börja med p-pillret zoely. Aldrig tidigare ätit p-piller över huvud taget så är lite nojjig. Hon på UM frågade bara efter hjärta- och kärlsjukdomshistoriken i min släkt när jag var där och lite annat som jag antar är basic. Sedan rekommenderade hon alltså dessa. Men när jag kom hem läste jag på lite och det stod lite överallt att generellt om man ska ta p-piller bör man inte ha migrän med synbortfall. Jag hade detta förut lite då och då men inte nu på åtminstone ett år, kanske två. Kan jag inte äta p-piller då eller gå efter att hon på UM inte tyckte det var nödvändig info?


SVAR

Hej,

Det var bra att du tog dig tid att läsa på lite om p-piller, då man inte alltid hinner få all information under besöket på ungdomsmottagningen. P-piller diskuteras det ganska mycket om, eftersom en del är känsliga mot de hormoner som pillrena innehåller.

Det står i bipacksedeln för zoely att man inte bör använda dessa p-piller ifall man haft eller har migrän med aura (synbortfall), så du har helt rätt. Kan vara så att kvinnan på ungdomsmottagningen missade att fråga dig om detta eller så är det fortfarande väldigt osäkert kring om det faktiskt är farligt eller inte. 

Jag skulle råda dig att kontakta kvinnan på ungdomsmottagningen nu på måndag för att fråga henne om det är något du ska oroa dig för. Efter ert möte vet hon hur du och din släkts sjukdomshistoria ser ut och kan därför säga om du kanske ska använda ett preventivmedel utan hormoner istället.

Mvh Ingrid.


Visningar : 977

Senaste frågorna

Se Alla