user-image
Okänd
Kille ,15 år

Hej! Börjar med att säga att jag är osäker på att du är rätt person att fråga, men då kyrkan har en del med namn att göra såg jag dig som en rimlig person. Nämn gärna ett namn på någon annan att fråga om detta är fel. Till frågan: med ogifta föräldrar fick jag ta båda mina föräldrars efternamn. Mitt första efternamn, från pappa, är ett vanligt -sson namn, medan mitt andra, från mammas sida, är ett unikt släktnamn som funnits i släkten i 5 generationer tillbaka, och det säger väl sig själv vilket jag är mest stolt över. Problemet är att eftersom -sson är det första av de två är det det namn som oftast syns på exempelvis friidrottsresultatlistorna. Jag vet inte vad jag ska göra! Även om jag gärna skulle bli av med -sson helt har jag inte vågat prata med mina föräldrar om det av respekt mot pappa samt farmor och farfar, jag är osäker på hur de kommer reagera. Har du något tips?! Undrar också hur man i så fall skulle kunna bli av med det. Är det något jag måste vänta med till jag blir 18?


SVAR

Hej!

Nej jag vet faktiskt inte så mycket om namnbyten/förändringar,  men om du går in på  http://www.prv.se/sv/Personnamn/Byta-personnamn/ hittar du en hel del information.  Där kan du också se vem du kan kontakta för att få svar på din fråga. 

Det enklaste verkar väl vara att bara ändra ordningen på dina föräldrars namn så att ditt mammas namn kommer först och din pappas sedan.När du är under 18 kan det nog hända att dina föräldrar måste godkänna. Men man kan ju förklara det så lätt som att det är enklare att hitta dig tex i resultatlistor, med det ovanligare namnet först.....

.  Men om detta är en förändring av namnet eller bara en ändrad "stavning" eller vad man skall kalla det får du nog  fråga om på Skatteverket eller patent- och registreringsverket. 

Lycka till!

Karin


Visningar : 927

Senaste frågorna

Se Alla