user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Jag har haft sex två gånger och nu är jag livrädd för att vara gravid. Det känns som en omöjlighet då vi har använt kondom båda gångerna. Min mens har alltid varit oregelbunden och hoppat över månader som den vill. Men nu när den i samband med detta inte har kommit på en månad börjar jag bli orolig. Dessutom googlade jag runt om detta innan och hittade PCO/PCOS och bland annat på grund av den oregelbundna mensen tror jag att jag har det. Finns det någon chans att jag är gravid?? Om jag skulle vara det, hur kan jag, förutom försenad mens, märka det?? Och hur tidigt/sent?? Borde jag testa mig för PCO/PCOS??


SVAR

Hej,

En kondom gör det tyvärr inte omöjligt att bli gravid, men gör definitivt sex mycket mer säkert både som preventivmedel och skydd mot könssjukdomar. Kondomen ger skydd förutsatt att den är påsatt på rätt sätt, är du därför osäker på hur man sätter på en kondom tycker du jag ska kika in här: http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Kondom/Hur-satter-man-pa-en-kondom/.

Eftersom du är ung är det inte konstigt att din mens är oregelbunden. De två första åren som man har mens kan den vara väldigt oregelbunden, för att tredje året bli mer regelbunden. Är du ändå orolig att du blivit gravid och kanske även märker andra tecken, så som t ex ömma bröst, illamående eller ökade flytningar, kan du ta dig till närmsta ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att göra ett graviditetstest gratis.

På ungdomsmottagningen kan du dessutom få prata med någon gällande din oro kring PCO/PCOS. Så tar dom beslutet kring om det behövs göras någon vidare undersökning eller om det endast är oregelbunden mens.

Jag hoppas detta dämpat din oro något och att dom på ungdomsmottagningen kan dämpa den ytterligare.

Mvh Ingrid.


Visningar : 767

Senaste frågorna

Se Alla