user-image
Okänd
Kille ,18 år

Hej, det är så att jag gillar en kille. Han vet att jag är homosexuell och accepterar för den jag är. Jag har frågat honom om han vill bli mer än bara vänner men han har sagt att det inte går eftersom han är tydligen ”straight”. Personligen så tror jag att det handlar om mognadsnivå och självkänsla. Han sa till mig att han har ”bestämt” sig för att det inte ska bli något mer. Samtidigt så märker jag på honom att han är själv kluven till vad han ska ”ta sig till” alltså vilket håll han ska ”svänga” åt. Min oro är att eftersom han är enda barnet i familjen så kan det hända att han känner sig ”skyldig till” att föra generationen vidare. På det sättet kan jag förstå att det är svårt. Svårt för att man ställer sig inför ”förväntningar”. Jag skulle sluta om jag visste att det var ett hopplöst fall men grejen är att han pratar inte ofta om känslor, alltså han har inte kontakt med dem, om det spelar någon roll (vilket det givetvis gör!). Samtidigt känns det som att jag fokuserar för mycket på honom. Men det är också ett bevis på hur mycket jag bryr mig om honom. Han är 19 och det måhända att det tar två år till tills han börjar få igång ”sitt forna jag”, att det är inte farligt att gilla den man vill. För min del, så letar jag givetvis efter andra killar, men risken är att jag omedvetet letar efter en ”ersättare” alltså jag jämför han med andra. Det vore inte schysst om jag faktiskt hittade någon som är ”bättre” men att jag lever med ett ”kanske” som, om han och jag var ihop så skulle vi ha det ”bättre” tillsammans Det kanske GÅR att komma över, men det skulle kännas tragiskt om det inte blev något mer, att liksom ”testa” hur det känns. Vi har känt varandra i 2 år snart så det är ingen fara om ”det är för fort” Det ovan var ”bakgrunden” till det hela. Så nu kommer min fråga: Vad har du för uppfattning om vad jag borde göra, jag tycker verkligen om honom men vill inte uppfattas som hotfull? Jag vill nå ut mitt budskap till honom att han är värdefull, att han är viktig för mig. Hur länge bör jag vänta tills jag borde inse det är ingen idé?


SVAR

Hej,

Det låter som om du själv är väldigt bekväm i din sexuella läggning och det ju fantastiskt. Det är tyvärr inte alltid lika lätt för alla att komma ut så tidigt på grund av olika anledningar. Det kan vara rädsla över hur familj och vänner ska reagera, att man själv inte fullt ut har accepterat sin läggning eller att man helt enkelt inte än är säker på vad man har för sexuell läggning. Vissa kan vara helt säkra vid 10 års ålder och för andra kanske det tar nästan hela livet innan man är trygg i sin sexuella läggning, oavsett om man är t ex hetero-, homo- eller bisexuell. 

Precis som att du vill bli accepterad som homosexuell, är det också viktigt att du respektera andras rädsla eller osäkerhet inför att gå ut med sin sexualitet. Killen du pratar om kanske fortfarande håller på och fundera på sin sexuella läggning och inte upplever sig redo inför att testa den än. Chansen finns dessutom att han är heterosexuell och alltså är helt ärlig mot dig. Oavsett är det viktigt att du låter honom ta den tid han behöver på sig för att komma fram till vem han är och vad han vill, så får du själv försöka avgöra om du vill vänta på honom eller inte.

Därför tycker jag att det bästa du kan göra är att berätta för honom vad du känner inför honom och att du upplever att han trycker undan sina känslor. Säg också att du finns där för honom när han väl är redo att prata med dig om hans sexualitet och känslor. Då vet han hur du känner inför honom och att han är viktig för dig, sedan är det upp till honom att ta ett steg närmare dig om det är vad han önskar.


Visningar : 1563

Senaste frågorna

Se Alla