user-image
Okänd
Tjej ,25 år

Hej, Jag har ätit yasmin i ca 7 år. Av olika anledningar hade jag inte möjlighet att påbörja en ny karta efter min senaste ”mens”, varpå jag totalt missat 3 piller. Kan jag fortsätta som normalt med p-pillerna nu när jag köpt ny karta, eller måste jag vänta in mensen och börja om då? Och OM det skulle råka ha blivit så att jag blivit gravid, är det farligt för barnet att jag äter p-piller fram tills jag konstaterar att jag är gravid?


SVAR

Hej,

Du måste inte vänta in mensen för att börja med p-pillerna igen. Varför man rekommenderas att vänta har att göra med att om man börjar på mensens första dag har man skydd från och med första tabletten och man kan dessutom vara säker på att man inte är gravid. Börjar du därför tidigare med p-pillerna skulle jag råda dig att också använda kondom de första dagarna. 

Det är inget farligt för barnet om du äter p-piller om du skulle råka vara gravid, är det så att man äter p-piller och upptäcker att man är gravid ska man dock sluta direkt för att inte fostret ska få allt för mycket hormoner i sig. Antingen kan du välja att göra ett graviditetstest nu, vänta tills din mens kommer och skydda dig med kondom under tiden eller så bestämmer du dig för att börja med p-pillerna innan mensen. 

Mvh Ingrid.


Visningar : 1370

Senaste frågorna

Se Alla