Frågor och svar om kost

31 Jul 2013, 10:47 231
Tjej, 15 år
Question


Hej ! Jag läser ofta på nätet såhär : "du ska äta sunt eller hälsosamt " men vad är det igentligen ? Att man inte äter godis eller kolhydrater alls eller ?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jättebra och intressant fråga! Tyvärr uppfattas den ofta som komplicerad beroende på att det finns så många åsikter/forskningsrön som säger olika. Men, skulle du fråga någon så kallad expert som inte är knuten till olika dieter etc. i syfte att tjäna pengar/få uppmärksamhet tror jag fortfarande att de flesta skulle ge dig ungefär samma svar som jag kommer att ge dig. 

Att äta sunt/hälsosamt innebär för mig att äta regelbundet (morgon, middag, kväll + ett par mindre mellanmål). Mängden mat beror också på aktivitetsgrad. Det innebär också att äta varierat. Det vill säga, du äter en stor mängd olika livsmedel och får på så sätt i dig alla de olika näringsämnen som din kropp behöver för att fungera optimalt. Exempelvis kan man tänka på att äta frukt och grönt i många olika färger. Några förbud är egentligen inte nödvändiga. Däremot finns det givetvis saker som vi människor inte ska tugga i oss alltför mycket av. I detta fack återfinns exempelvis skräpmat (McDonalds etc.), färdigmat, godis, chips, läsk, kakor med mera. Alla dessa har framförallt snabba kolhydrater/socker gemensamt. Och socker är inte direkt vår vän. Av just den anledningen kan det vara bra att inte äta alltför mycket kolhydrater då de omvandlas till socker i kroppen. Men, jag tillhör inte gruppen som anser att man ska skippa kolhydraterna helt. Jag tror fortfarande att man mår bäst av att få i sig lite av allt. För att få i oss mindre snabba kolhydrater (mättar bara en kort tid) är det därför gynnsamt att äta mer näringsrika/grövre produkter som tar kroppen längre tid att bryta ner. Det är bland annat därför fördelaktigt att välja fullkornsprodukter, surdegsbröd etc.  

Som regel skulle jag säga att den generella tallriksmodellen minus lite kolhydrater fortfarande är ett ganska bra riktmärke. Men, nu har jag bara skrivit ovanstående utifrån en normal kosthållning. Vill man exempelvis gå ner i vikt behövs sammansättningen av kosten anpassas efter det.

Hoppas att du fick svar på din fråga, och att jag inte krånglade till det alltför mycket. Sammanfattningsvis skulle jag säga: Ät allt, men i måttliga mängder.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar