user-image
Okänd
Kille ,16 år

När jag inte har stånd har jag inga problem med att dra tillbaka förhuden helt. Däremot kommer jag inte långt med stånd, utan bara ungefär halvvägs, inte över den ”ringen” som går runt längst ner på ollonet. Kommer det bli ett problem när jag ska ha sex? När jag försökt dra ner det mer har jag känt att det tagit stopp på undersidan, och när jag såg efter så såg det ut som att förhuden satt fast i en liten hudsträng som gick tillbaka in i kuken. Det enklaste är ju att gå till en ungdomsmottagning, men det känns inte bra att gå dit och låta nån gammal gubbe försöka dra ner den och hålla på att klämma, hur van och utbildad han än är! Har funderat på att det kanske skulle gå att dra ner förhuden helt medan den är slak, och sedan få upp den med förhuden nere, och töja. Eller har du något annat diskret tips man skulle kunna göra hemma? Att jag skulle gå till en ungdomsmottagning eller ett apotek och fråga om hjälp är av principskäl inte tänkbart!


SVAR

Hej,

Det är inte alls ovanligt att ha trång förhud, speciellt vid stånd eftersom kuken då är större än i vanliga fall. Varför det är viktigt att kunna dra ner förhuden under ollonkanten är bl a för att kunna tvätta kuken ordentligt, eftersom det annars kan uppstå problem med infektioner. Även vid sex med sig själv eller andra kan det göra ont om förhuden är för trång. 

Den hudsträng som du nämner heter frenulum och sitter fast i förhuden och på undersidan av ollonet. Det är alltså inget som är fel, utan alla har denna strängen.

Du är fortfarande ung och inne i puberteten, därför kan vara så att din trånga förhud går över av sig själv i framtiden. Något som kan hjälpa är också att försöka dra förhuden fram och tillbaka, som när du runkar. Det kan eventuellt töja ut huden något, så länge du är försiktig och inte drar för hårt. Tänk också på att förhuden kan fastna under ollonets kant om den är väldigt trång, så va varsam.

Även fast du skriver att du inte ens kan tänka dig att gå till ungdomsmottagningen är det tyvärr nödvändigt om du vill få utskrivet en kortisonsalva som kan lösa ditt problem. Kortisonsalvan töjer ut huden och gör det lättare att dra förhuden fram och tillbaka för att göra den mindre tajt.

Upplever du fortfarande problem med för trång förhud kan du i så fall göra en operation för att ta bort hela eller en del av förhuden. 

Mvh Ingrid.


Visningar : 3596

Senaste frågorna

Se Alla