user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej. Jag har ingen aning om vem jag skulle ställa frågan till men nu frågar jag dig. Jag har haft en ätstörning i ett år och jag hade inte min mens på ett halvår och nu när mina föräldrar och behandlare har tvingat i mig mat och jag har nått min normalvikt, (som är sjukt jobbigt, hatar min kropp) så kom mensen tillbaka och den var regelbunden i kanske fem månader, men nu har den blivit oregelbunden igen. Vad kan det bero på? Den kan vara jättetidig bara ungefär 15 dagar emellan men också bars väldigt sen. Skulle bli glad för svar.


SVAR

Hej,

Det är naturligt att mensen blir oregelbunden efter att den uteblivit ett tag, eftersom att kroppen börjar om som från början kan man säga. Precis som att mensen ofta kan vara oregelbunden i upp till två år efter att man fått den första gången, blir det likadant efter att din mens inte kommit på ett halvår. Att mensen din till en början var regelbunden och sedan blev oregelbunden har troligtvis att göra med den tid det kan ta för kroppen att komma in i en konstant regelbunden menstruation. Kroppen förändras dessutom under puberteten och det påverkar dess funktioner. Därför är det fullt normalt att det kommer ta tid innan din menstruation blir regelbunden igen. 

Att mensen uteblir på grund av ätstörningar är ett tecken på att kroppens utveckling stannar upp. Därför är det otroligt viktigt att få tillbaka mensen för att det inte ska innebära allt för långsiktiga komplikationer för kroppen. Att du fått mens igen är därför väldigt bra, för att din kropp ska kunna fortsätta sin utveckling.

Jag har själv upplevt att menstruationen uteblivit länge och därefter kommit tillbaka som oregelbunden på grund av ätstörningar. Av den anledningen tror jag också att även du i framtiden kommer vara otroligt tacksam för vad dina föräldrar och behandlare hjälper dig med, fast det nu känns väldigt jobbigt. 

Fortsätt tro på dig själv, det är viktigt eftersom varje människa är unik.

Mvh Ingrid.


Visningar : 1149

Senaste frågorna

Se Alla