user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej! Jag undrar hur du som hälsopedagog ställer dig till den här vikthetsen som är så vanlig nu (och har säkert varit så tidigare). Jag menar, du får ju många frågor från tjejer (framförallt) som är oroliga för sin vikt, bmi med mera, och jag upplever det som att många i i alla fall min umgängeskrets tränar för viktens skull, och inte av hälsoskäl. Själv tycker jag egentligen om att röra på mig och träna, men så fort det handlar om att gå ner i vikt/bygga muskler/ändra sitt utseende tar jag nästan avstånd från det. Om träningen vore en sexualitet så blir jag ”avtänd”. Jag är liksom nöjd med min kropp, vill inte bli utseendefixerad och tycker inte att vikten alltid är ett mått på hur hälsosam man är, liksom finns smala som är ohälsosamma och överviktiga som lever hälsosamt. Så undrar även om du några tips på hur man kan tänka för att tänka bort hela utseendefixeringen?


SVAR

Hej!

Å så uppfriskande att höra en ung tjej ha dessa åsikter! Du anar inte hur glad jag blev över att få ditt brev! 

Precis som du säger så får jag oerhört många frågor som handlar om att gå ner i vikt. Jag skulle nog uppskatta det till omkring 80 procent av alla frågor som trillar in i min lilla låda. Och visst, man ska inte sticka under stolen med att övervikt/fetma är ett jätteproblem i dagens stillasittande samhälle - så även bland barn och unga. Man ska heller inte blunda för att övervikt/fetma ofta leder till en rad allvarliga hälsoproblem, om man inte gör någonting åt sin situation i god tid. I sådana fall är det givetvis både bra och viktigt att problematiken tas i tu med så tidigt som möjligt. Allt för att försöka förhindra framtida sjukdomsproblem med exempelvis hjärtat. Dock har ju vikthetsen gått överstyr i många avseenden; mycket tack vare modeller, skådespelerskor och andra kändisar (media). Lägg därtill retuscheringar av bilder etc. och vi får en ytterligare lite mer snedvriden bild av hur normala tjejer/kvinnor faktiskt ser ut. För det gäller ju framförallt tjejer. Att de flesta tjejer exempelvis har bristningar på lår/rumpa är ju ingenting man direkt kan tro när man ser dessa Barbies på tidningsomslagen, eller hur? 

Precis som du säger, många vill gå ner i vikt/tränar av "fel" anledning. Sedan kan man kanske tycka att det inte finns några felaktiga anledningar till att "leva hälsosamt". Men när man enbart gör det utifrån ett utseendeperspektiv tycker i alla fall jag att man är lite snett ute. Men det är klart, ens utseende kan ju också utgöra en väldigt viktig del i den psykiska hälsan. Däremot blir jag uppriktigt ledsen när exempelvis unga tjejer (och killar) vill gå ner i vikt fast de redan är på gränsen till underviktiga, eller för att de är rädda för att de annars kommer att bli mobbade i skolan. Det är bara så fel. Att gå ner i vikt ska man göra om man vill och har behov av det. Det ska göras utifrån en hälsoaspekt. 

I vissa länder ses runda kvinnor som attraktiva och hälsosamma. Nu kanske inte det är en helt bra bild heller, men i dessa länder visar det på att man har mat på bordet varje dag. Och på sätt och vis är väl det rimligt, eller hur? Och precis som du säger, vikten är absolut inte alltid ett mått på hälsa. Exempelvis är en överviktig person som tränar ofta i bättre kondition än en smal som inte tränar. Och de extrema livsnjutarna då? Hur klassificerar vi dem? 

Fortsätt att vara nöjd med den du är. Andras åsikter är egentligen helt oväsentliga då. Och om du kan, försök att försiktigt sprida din attityd till hälsa, mat och träning till dina kompisar och andra i din närhet. Det låter nämligen som om de skulle må bra av det. Ju fler unga tjejer som vågar stå upp och vara nöjda med sig själva, desto bättre. De blir förebilder för andra. Och tänk så mycket bättre alla skulle må om de tyckte om/accepterade sig själva! Alla har vi fel, brister och skavanker ... saker som vi inte gillar med oss själva. Men dessa får aldrig ta överhanden.

Hur vi ska få bort utseendefixeringen? Ja, om jag vet visste. Det är en stor apparat. Men om alla, som kan, drar sitt lilla strå till stacken kanske de som i dagsläget inte accepterar och gillar sig själva kan inspireras? Skriv om det, gör skolprojekt etc. Alla bäckar små. 

Jag sökte på YouTube efter en sak, men hittade istället följande:    Hoppas att dessa videoklipp gav lite inspiration. Personligen tyckte i alla fall jag att det första klippet var intressant. Hur vi ser på oss själva vs. hur andra ser/uppfattar oss.

Kram, Louise

Visningar : 1120

Senaste frågorna

Se Alla