user-image
Okänd
Kille ,15 år

Hej vi har pratat innan och jag har jätte dåligit självförtroende och när någon säger något dumt till mig typ du är ful så tar jag mig åt det och en sak hände när jag var sex år som jag aldrig kommer att förlåta mig själv för jag fick reda på att min farmor dog i hjärnblödning och jag visste inte var död var för något. På hennes begravning så alla var ledsena. Och JAG satt och skrattade. Det sitt djupt inne i mig och varje dag ångrar jag det. Min farfar dog för några månader sedan): och jag satt där och såg när han dog. Det är något som jag alltid får mardrömmar av. Dagen innan begravning frågade min syster kan du vara tyst i morgon eller du ska skämma ut dig?. Jag sa att jag skulle vara tyst och det var jag. Men varje gång jag och min syster bråkar säger hon jag skrattade i alla fall inte på farmors begravning. Sedan har jag inga kompisar. Blir kränkt på kamrat hela tiden för att jag är mörk. Jag har alltid viljat ta livet av mig. Aldrig försökt vet inte varför. Jag tror att jag är lite rädd för döden. Jag vill ha kompisar och bra självförtroende vet du hur man kan få det.?


SVAR

Hej!

Om någon säger att du är ful, säger det mer om den personens människosyn än om dig. Om man går runt och säger så till andra, undrar jag verkligen hur det är ställt och hur man kan leva med sig själv. Det är inget DU ska ta ansvar för eller lyssna på, för det får den personen ta ansvar för själv.

Sedan vad gäller det som hände på begravningen. Jag tror att vi alla människor gör något konstigt under vår livstid. Din syster borde stötta dig när det blev så tokigt och peppa dig att misstag kan hända alla. Sålänge så säger jag det till dig! För det är så. Alla gör vi misstag. Försök att inte klandra dig själv så hårt för det.

Vill du ha bättre självförtroende och självkänsla är det mycket jobb med tankarna, att försöka bli snällare mot sig själv och försöka leva med det man fått. Vara tacksam för det och förlåta sig själv då man gör fel. Det finns massa bra böcker inom självkänsla som är bra att läsa för att lära sig mer och få verktyg hur man ska tänka. Själv gillar jag samtliga böcker Mia Törnblom skrivit, förutom dessa: Självkänsla på djupet av Marta Cullberg Weston, Självkänsla av Gunilla Masreliez-Steen & Maria Modig samt en bok som heter Sluta älta och grubbla av Olle Wadström, som innehåller massa bra tips kring att inte klandra sig själv, och grubbla på sina snedsteg och misstag.

Kram och lycka till! /Annso


Visningar : 1170

Senaste frågorna

Se Alla