user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej! Den här våren/sommaren drabbades jag av en lätt ätstörning, skulle jag vilja kalla det. Det var sjukt viktigt för mig att äta nyttigt och jag var väldigt sträng mot mig själv och tackade ofta nej till fika och glass m.m. Jag var dock noga med att äta mat och jag ville absolut inte banta eller något, jag ville bara vara nyttig. Jag tränade rätt mycket och började nästan omedvetet äta mindre och mindre, men jag slutade aldrig att äta! Och jag har inte tyckt att jag är tjock eller något, tvärtom så är jag rätt nöjd med min kropp. Men mitt stränga beteende ledde till att jag gick ner i vikt, fastän det inte var syftet och absolut inte min mening. Som tur var så talade mamma vett i mig och fick mig att inse att jag hade ett problem, och jag fick en chock när jag ställde mig på vågen (jag hade nämligen inte gjort det under hela den här perioden) och märkte att jag gått ner 7 kg. Jag är nu underviktig och ganska mager och måste försöka gå upp i vikt. Med mammas hjälp har jag försökt komma ur det här beteendet och börjat äta mer mat och tillåta mig själv att äta onyttigt samt att inte träna för mycket, och det har faktiskt blivit bättre. Men det är en sak som oroar mig. Jag försöker äta mer och jag har även börjat äta onyttigare (godis och glass och sånt). Mamma ser gärna att jag äter en glass/chokladkaka om dagen, men jag är fortfarande lite rädd för onyttigheter. Jag frågade henne om det var dåligt att äta något onyttigt varje dag, även om man försöker gå upp i vikt. Jag var orolig för att jag skulle börja äta onyttigt för ofta. Men hon sa att jag inte skulle oroa mig. Så länge jag åt bra med mat och inte ersatte mat med snacks så är det bara bra för mig att få i mig lite ”extra kalorier” som den här glassen eller chokladen ger. Det var liksom bara lite hjälp på vägen, och samtidigt en njutning som jag tillät mig själv. Har hon rätt? Jag vill verkligen inte gå tillbaka till att få ångest efter att jag ätit onyttigt. Jag vill kunna göra det utan dåligt samvete. Men jag måste ändå få veta om det här är bra eller inte. Jag inser nu att mitt mejl/min fråga är ganska otydlig. Men jag undrar alltså: Är det okej att äta onyttigt (ganska ofta) om man försöker gå upp i vikt?


SVAR

Hej!

Vad skönt att du och din mamma verkar ha en så bra relation! Det är alltid bra när man kan prata om sina problem med sina föräldrar. När det gäller din fråga så tycker jag att det är helt okej att äta lite onyttigheter emellanåt. Det finns absolut ingen anledning att skippa en kanelbulle, kaka etc. här och där. Det viktiga är att man inte äter "skräp" (onyttigheter i allmänhet) hela tiden. Och då tänker jag inte enbart på vikten utan vad kroppen faktiskt mår bra av att äta. Men precis som du säger så får det nyttiga ätandet inte heller gå till överdrift. Lagom är alltid bäst. Att bli "besatt" av att leva hälsosamt (träning, mat) brukar benämnas Ortorexi. Kan det vara något sådant som du drabbades av, tror du?   

Nej, ät lite kakor etc. du för att gå upp i vikt ... men låt det inte gå till överdrift. Det du kan tänka på är att äta regelbundet, och mer kolhydrater, protein och nyttigt fett när du äter "riktig" mat. Det bör också hjälpa dig att öka i vikt. Du kan kolla i arkivet här på UM så finns några sådana frågor besvarade också.

Kram, Louise


Visningar : 1092

Senaste frågorna

Se Alla