Frågor och svar om depression

29 Apr 2002, 18:14 573
Annat, 0 år
Question


hej!
Jag är en brud på 14 snart 15 som snart inte orkar längre.. allt är bara skit för mig,jag är inne i en stor depression. Vill prata med någon med vågar inte?!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter inte som om din situation är den bästa just nu. Jag kan ju tyvärr inte hjälpa dig igenom din depression genom att skriva till dig här, utan du behöver ju faktiskt prata med någon och få hjälp på hemmaplan. Det är positivt tycker jag att du vill prata med någon, så därför får vi koncentrera oss på det här med att du inte vågar. Nu vet ju inte jag exakt varför du inte vågar. Är det så att det du vill prata om känns så jobbigt att du inte vågar? Eller vågar du inte öppna dig för någon annan för du är rädd för att hon/han inte ska förstå? Tror du att den du pratar med skall tycka du är knäpp om du berättar hur det verkligen ligger till?
Det finns många anledningar till att man kan vara rädd för att söka hjälp och berätta för någon om hur man mår, och eftersom jag inte riktigt vet vad som gäller för dig så får jag ge dig lite allmänna råd som du förhoppningsvis kan bli hjälpt av.
Jag tycker att du skall sätta dig ner för dig själv och skriva ner vad i ditt liv som känns jobbigt och som gör att allt känns skit. Försök gå igenom alla tänkbara situationer och personer som tex skolan, vänner, kärlek, föräldrar, syskon, eller vad det nu kan vara. Skriv sedan ner hur du upplever dom här sakerna. Du kanske tex skriver att du inte har några vänner och att det är jobbigt, eller att du blir mobbad, eller hur det nu är. Det viktiga är att du för dig själv försöker få ner i vilka situationer du tycker det känns skit och vad det är som du tycker känns jobbigt. Den här listan skall liksom bli din lilla kom-ihåg-lista när du skall söka hjälp. Om man tycker det känns jobbigt att gå och prata med någon och man har svårt att berätta så är det faktiskt lättare om man har sin lista med sig, som man antingen kan lämna fram till personen man träffar, eller så kan man använda den och läsa från.
När du gjort detta skall du gå in på vår sajt och klicka på länken "Din mottagning". Titta där vart närmaste Ungdomsmottagning ligger. Sedan gäller det att samla mod och ringa dit. Säg att du vill ha en tid för att komma dit och prata med en kurator. Du kan också gå till kuratorn på din skola och antingen visa det du har skrivit eller själv berätta för henne/honom om vad du har skrivit ner.
Jag lovar dig att ingen kurator kommer att tycka att du är det minsta konstig för att du söker hjälp. Dom som jobbar med att hjälpa ungdomar har faktiskt hört det mesta och brukar ha stor förståelse för problem som kan drabba tonåringar. Dom finns där på sina arbeten bara för att hjälpa dig och andra i din situation och då skall man inte gå och må dåligt när det finns hjälp att få. Sist vill jag bara säga att det är gratis att gå till Ungdomsmottagningen och skolkuratorn så du behöver inte bekymra dig om pengar.
Jag hoppas att du kan hitta modet att söka hjälp för jag lovar dig att det med rätt hjälp finns en ljusning där framme, även om den för tillfället kan vara svår att se.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar