user-image
Okänd
Kille ,13 år

Hejsan! Jag är lite orolig för jag har läst att söner till snusande föräldrar löper stor risk att själva börja. Jag håller mig alltid borta från tobaks och anndr dödsbringande vanor, men på senare tid så har jag skrämmande nog känt att jag vill lägga in en grov portion under läppen. Jag är rädd för att börja. Hur ska jag stå emot snuset så att jag inte råkar börja? Några tips? Fotnot 1:Jag har aspberger. Fotnot 2: Har du själv testat tt snusa? Tack.


SVAR

Hej!

Jag ber om ursäkt för ditt sena svar, har varit väldigt många frågor på sista tiden och svårt att hinna med att svara på alla. 

Även om det är så att forskningar har visat att söner till snusade föräldrar löper större risk att själva börja snusa så behöver inte det betyda att du kommer börja snusa, det forskningen visar på att det är vanligare att unga som har föräldrar som snusar oftare börjar snusa själva. Men detta betyder inte att bara för att du har en förälder som snusar så kommer du börja snusa, jag själv har många kompisar med föräldrar som snusar men som själva inte snusar. 

Känslan att vilja testa snus eller annan tobak är inte ovanlig, speciellt inte när en är i din ålder. Jag tycker att det är jättebra att du inte vill börja snusa, och ett tips är att helt enkelt inte testa. Sätt upp ett mål att inte testa innan du till exempel är 18år, och så fokuserar du på att nå detta mål.  Snus är beroendeframkallande och kan påverka din kroppen negativt, något som du säkert vet. 

Jag snusar själv inte då jag tycker det inte känns värt att riskera min hälsa. 

Hoppas du har fått lite hjälp av mitt svar.

Varma Hälsningar

Amanda


Visningar : 1055

Senaste frågorna

Se Alla