user-image
Okänd
Kille ,14 år

På den sista tiden så har jag haft en stor klump i magen och jag har inte mått bra. Jag har läst massor med saker i tidningarns om min stad där statistiken visar att den är dålig att bo i. I s.k. centrum så finns det ett gäng ungdomar som typ är 2-4 år äldre än mig och vissa av dom sitter i ungdomsfängelse eller vad de heter medans andra är på språng. Har hört massor om dem och vad som hänt andra. Rånade osv, blev själv anfallenen gång men då hände inget utan de ville ja skjuts till stationen med min cykel. Jag skakade, hur gör kag för att bara sluta tänka på det någon dag? Vill bara släppa det för de inte ”gjort något mot mig än”. Varje natt jag går och lägger mig får jag tankar om vad som kan hända mig och då blir jag ännu mer rädd sen får jag svårt att andas. Detta har pågåt i tjaa, senaste månaderna. Ber om råd och ska även snacka med kuratorn imorgon.


SVAR

Hej,

Det är tråkigt att du inte känner dig säker där du bor, men skönt att ingenting har hänt. Överallt, i alla områden, så finns det människor som inte är snälla, men det finns ännu fler som är snälla. Tänk på det sista jag sa, att dom flesta är snälla. En del ungdomar kan ibland kännas farliga, fast de bara är högljudda och kanske skriker mycket, så jag tycker inte att du ska känna dig otrygg så fort du ser en större grupp killar som är några år äldre. Om du t.ex går hem och går förbi några killar som du tycker ser farliga ut så säg "hej" om de tittar på dig. Försök att hälsa på folk som du träffar på i ditt område, för när människor känner igen dig och tycker att du verkar vara en skön kille som jag tycker att du verkar vara, så blir det oftare bättre stämning. 

Jag menar inte att du ska gå fram till alla grupper av människor som du ser och börja prata, om du på långt håll ser att det står några som gör dig rädd/nervös, så kan du ju gå en omväg, men om du hamnar i en situation där du träffar folk som får dig att känna dig rädd så försök att bara vara trevlig. Jag jobbar på Fryshuset, där har vi en verksamhet som heter Lugna gatan, de jobbar bland annat med att prata och lära känna ungdomar, du kanske har sett dem i ditt område? Gå fram och prata med dem om du ser dem, de har koll på det mesta som händer i de flesta förorterna.

Mitt råd till dig är alltså att försöka tänka på att de flesta människor är snälla, så försök att inte oroa dig i onödan. Undvik att gå där du ser människor som gör dig otrygg, men om du ändå träffar på någon så säg hej.

Mvh Karl


Visningar : 856

Senaste frågorna

Se Alla