user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Jag och min flickvän har precis haft oralsex för första gången, och jag har inte tänkt på det förrens nu, jag har tagit det så självklart, men finns det någon risk för könssjukdomar? Vi var oskulder båda två innan vi träffades, därför jag varit så säker på att det var riskfritt. Jag har bara kysst en person tidigare, skulle man kunnat fått någon sjukdom av att bara kyssas, och i så fall så borde jag väl ha märkt nån symtom? Skäms nästan för att skriva det här, för jag tycker att jag varit påläst, men nu blir jag lite osäker.


SVAR

Hej,

Ja, man kan få könssjukdomar vid oralsex men inte direkt genom att kyssas. Vid kyssar kan man smitta och smittas av herpes som orsakar munsår, som därefter kan överföras till underlivet vid oralsex. Därför bör man avstå från att kyssa eller ha munsex med någon som har munsår.

De könssjukdomar som kan överföras genom oralsex är framförallt herpes, gonorré, klamydia, kondylom och syfilis. Även om du och din flickvän var oskulder innan ni hade sex kan ni alltid gå till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) och testa er för könssjukdomar ändå, om ni vill. På så sätt kan ni sedan fortsätta ha sex och slipper vara oroliga för att smitta varandra. Fortsatt måste ni självklart ändå tänka på att skydda er mot en oönskad graviditet.

Du ska absolut inte skämmas över att du skriver och frågar. Det är bara moget av dig att erkänna din osäkerhet och därmed ta reda på hur det ligger till.

Mvh Ingrid.


Visningar : 1904

Senaste frågorna

Se Alla