user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej! Jo nu är det så här att på sista tiden har min mens varit konstig, den har liksom kommit väldigt oregelbundet och väldigt konstigt antal dagar ibland. Det är inte så att jag är ny med att ha mens, så det är inte därför den är så oregelbunden, har liksom haft mens sedan jag gick i femman. Borde jag vara orolig? Jag har haft sex med min pojkvän men vi har använt kondom varje gång, jag vet att det nästan är omöjligt att man skulle bli med barn eller något liknande, men det är så lätt att skrämma upp sig själv liksom, att man typ är med barn och sånt, även att man vet att det inte är så så liksom skrämmer man upp sig själv… Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, jag har alltid kunnat prata med min mamma om sånna här saker, men det känns som att hon typ är emot sex, att det är fel att ha det i min ålder.. Så jag vågar liksom inte prata med henne, skulle vara tacksam för svar, tack på förhand iaf!


SVAR

Hej,

Det är tråkigt att höra att du inte vågar prata med din mamma om sex och sånt längre, men jag ska självklart svara på din fråga. 

Din mens kommer fortfarande även om den är oregelbunden, därför kan vi utesluta att du är gravid. Jag förstår vad du menar med att man lätt skrämmer upp sig själv och vill du därför ändå göra ett graviditetstest kan du göra ett sådant gratis på ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/).

Att din mens är oregelbunden skulle jag tro har att göra med att du fortfarande är i puberteten. Under puberteten förändrar hormoner vårt kropp och sinne, vilket t ex kan resultera i oregelbundna menstruationer. Hormonerna kan också påverka kroppen så att vår menscykel förändras under tonåren, så att den plötsligt blir t ex längre eller kortare.

Mensen kan dessutom bli oregelbunden eller utebli på grund av att vi äter dåligt, tränar extremt eller stressar mycket. Fundera därför igenom om det är något av de alternativen som kan passa in på dig och försök i så fall förändra detta.

I övrigt är det inget farligt med oregelbunden mens, så länge du inte märker av några andra symtom som får dig att må dåligt.

Mvh Ingrid.


Visningar : 1296

Senaste frågorna

Se Alla