user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag är en 16-årig tjej som har problem med att hantera mina känslor. För exakt en månad sedan så fick jag ett telefonsamtal, där min bror berättade att min bästa kompis (som jag känt hela livet) hade omkommit i en olycka. Det var det värsta jag någonsin har varit med om. Jag grät och skrek för att jag var så fruktansvärt arg och ledsen! Jag har funderat ganska länge nu på om jag ska gå till en psykolog eller inte, så jag bestämde mig för att skriva via internet istället. Under de senaste 3 veckorna har jag märkt att mitt beteende har förändrats negativt. Jag har varit i depression enda sedan detta hände och blivit som en helt annan människa. Jag är så arg över att detta har hänt, så jag har börjat bli elak mot andra människor. Jag har aldrig varit så förut, men nu efter min bästis dog, känner jag mig så elak ibland. Jag är egentligen inte någon elak person alls. Ibland frågar mamma mig varför jag är så otrevlig mot henne, och de andra i familjen. Jag vet inte vad jag ska svara. Men sanningen är att det har blivit såhär efter min bästa vän dog. Istället för att ständigt gråta (som jag gjorde första veckan) har jag blivit elak ibland den senaste tiden, speciellt mot min familj. Mot de jag älskar mest. Det ger mig även skuldkänslor, så på kvällen gråter jag och förstår inte vilken elak människa jag har blivit! Detta har orsakat bråk i familjen. Jag vill inte vara såhär! Jag vet att jag gör fel, men jag har sådan ångest över detta och om det kommer leda till att det blir värre. Jag vet att alla hanterar sin sorg på olika sätt, men detta sättet vill jag inte hantera min sorg. Jag saknar min bästa vän så otroligt mycket och jag mår så himla dåligt av detta. Jag har även skuldkänslor över att sista gången vi träffades, så blev vi ovänner. Har även skuldkänslor över att han var så otroligt kär i mig och jag inte kände samma sak. Han har haft en otroligt jobbig uppväxt eftersom han hade en sjukdom som gjorde så att han fick operera sig nästan hela tiden och han mådde så dåligt över hur han såg ut. Han trodde att jag inte ville ha honom p.g.a hans utseende och ibland mådde han så dåligt att han bara grät. Så jag har både skuldkänslor och hanterar sorgen på ett sätt jag inte vill hantera den. Kommer detta gå över, eller kommer jag alltid va såhär? Orkar inte mer!


SVAR

Hej,

Jag beklagar att din vän har gått bort, jag har också förlorat vänner så jag vet hur det känns. Det finns inget jobbigare än att förlora någon man älskar/bryr sig om.

Alla hanterar det olika, och i ditt fall så tror jag det är extra jobbigt eftersom att du dessutom var ovän med honom på slutet och inte fick ett bra avslut. Men det är inte ditt fel, och det är viktigt att du förstår det, du ville ju honom inte illa, det är jätte svårt att hantera situationen som uppstår när en vän blir kär och man inte känner likadant.

Det är inte fel att vara ledsen och arg, men om det går ut över folk du bryr dig om så tycker jag att det är viktigt att du berättar för dem varför du beter sig på ett visst sätt, för det är lättare för dem att inte ta åt sig och kunna hjälpa dig igenom sorgen om de förstår varför du är som du är nu. 

Du ska absolut inte ha skuldkänslor. De kommer inte försvinna bara för att jag nu säger så, men det är viktigt att du förstår att det inte är ditt fel, för man kan inte bestämma över hur man känner.

Försök att tänka på de bra händelserna och minnena ni har också, gräv inte bara ner dig i allt det jobbiga.

Det kommer att bli bättre och bättre, och ångesten kommer att försvinna. Du kommer aldrig att glömma bort din vän, men med tiden så vänjer kroppen och känslorna sig. Det tar olika lång tid för olika personer. Det bästa sättet är att inte förtränga sorgen, utan att du låter dig själv vara ledsen och pratar med folk du känner dig bekväm att prata med om det. Om du känner att det inte räcker så kan du absolut uppsöka en psykolog, men jag tycker att du ska börja med att prata med de som står dig närmast om du känner att det går.

Mvh KarlVisningar : 1457

Senaste frågorna

Se Alla