user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag är en 16 (strax 17- årig tjej som har väldigt mycket kärleksproblem. För några veckor sedan träffade jag en kille som kommer från Irak. Jag vet inte så mycket om hans ursprung, religion, kultur o.s.v. Vi har blivit kära i varandra och jag tycker han är en helt underbar kille. Men eftersom han kommer från ett annat land och har en annan kultur, så blir det ju någon slags kulturkrock. Har läst på internet att många svenska tjejer har råkat illa ut, att deras utländska killar först har varit så snälla, gulliga o.s.v mot dem, men sen senare visar de något helt annat.. som då har visat sig vara negativt. Läste att i den arabiska kulturen så har de kvinnoförtryck, de liksom ser ner på kvinnor. Men det behöver ju inte vara att just han är sådan. Alla är ju inte lika mycket troende och har samma kultur, religion och så. Jag gillar verkligen honom, och när jag läser på internet om alla som har fått det svårt, gör mig bara så ledsen. Jag vill ha ett förhållande med honom lite längre fram (om han visar sig vara lika underbar då), men är rädd för hur relationen med familjen och vänner skulle bli, och även om det skulle fungera mellan oss. Min storebror har sagt till mig att jag inte ska bli tillsammans med någon utlänning eftersom han och hans tjej själva, har råkat väldigt illa ut på grund av utlänningar. Men man ska ju inte dra alla över en kant? Jag är osäker på hur jag ska göra. Ingen i min familj vet någonting om mig och honom, det enda jag vet är att de inte skulle bli glada om jag någon dag skulle komma hem med en utlänning och säga ”detta är min pojkvän”. Detta gör mig så deprimerad. Jag vet att min familj verkligen skulle ogilla det (de är inga rasister, men de skulle inte gilla det), men om man nu är så otroligt kär, vad ska man göra? Jag kan ju inte hålla detta hemligt för alltid precis. Jag gillar honom otroligt mycket! Det sägs att man ska tänka med hjärnan istället för att lyssna på hjärtat, men kärleken är så stark mellan oss och att lämna honom p.g.a att han inte är svensk, skulle krossa mitt hjärta. Antingen kan det gå bra, eller åt helvete. Ingen kan ju veta nu hur det kommer att bli… Behöver hjälp!


SVAR

Hejsan!

Vad bra att du skriver in till oss med din fundering och vad härligt att du har hittat en kille som du verkar förtjust i och som verkar vara förtjust i dig. 

Som jag förstår det utifrån det du skriver så oroas du för hur din familj och omgivning kommer reagera om du börjar träffa den här killen mer seriöst och att du är orolig att han på grund av sin bakgrund kommer behandla dig illa. 

Jag vill börja med att säga att det är endast du som kan bestämma vem det är som du ska vara med, om du är kär i någon som du vill vara med så är det ditt beslut. Försök prata med din familj om hur du känner, för vem du ska vara med är ditt beslut och inte din brors eller någon annans beslut att avgöra vem du ska vara med eller inte vara med.  

Du skriver att du är orolig för att du har läst att att de i den arabiska kulturen har kvinnoförtryck och historier om kvinnor som råkat illa ut av sina utländska killar, förstår om du blir orolig efter det du har läst men som du skriver så ska en inte dra alla över en kam. 

Jag skulle säga att i de flesta kulturer finns olika typer av kvinnoförtryck(vilket är fruktansvärt)och att den arabiska kulturen inte är utstickande eller avvikande, ett tips kan vara att prata med din kille om dina funderingar och så kan han berätta mer om sin kultur. Genom att få mer kunskap om det hela kan du även få mer förståelse och insikt i hans bakgrund. 

Utifrån det du skriver låter han som en toppen kille och jag tycker inte du ska gå runt och oroa dig över att han kanske ska göra dig illa bara för att han har en annan bakgrund. Alla människor är människor och alla människor oavsett bakgrund kan göra dumma saker. 

Att kvinnor ofta blir lurade av utländska män tror jag kan vara något av en myt, de personer jag känner som är tillsammans med män eller kvinnor ifrån andra kulturer fungerar det fint fint för. Självklart kan det vara lite knepigt ibland med kulturkrockar osv, men genom att prata med varandra om det så tror jag att en kan förhindra att det blir ett problem. 

Hoppas att du har fått lite svar på din fråga, om inte så fråga igen så kan jag utveckla mig mer :)

Varma Hälsningar

Amanda


Visningar : 1231

Senaste frågorna

Se Alla