user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej, jag funderar på börja med p-piller när jag har sex, men jag vet inte vilka man ska ha. Finns det olika sorter och sånnafall vilken sort och hur får man tag på de? Hur är bästa sättet att få tag på om man är blyg och inte vågar riktigt be någon? mvh


SVAR

Hej,

Du skriver att du funderar på att börja med p-piller när du har sex, därför vill jag bara förtydliga att p-piller är tabletter du tar dagligen och alltså inte endast i samband med sex. P-piller skyddar bara mot oönskade graviditeter. Har du därför tillfälliga sexuella relationer rekommenderar jag dig att även alltid använda kondom, för att skydda dig mot könssjukdomar.

Det finns många olika sorters p-piller med olika nivåer av hormonerna östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Beroende på hur känslig ens kropp är för de olika hormonerna får man försöka hitta de kombinerade p-piller som funkar bäst, genom att ibland testa sig fram. Det finns nämligen en del biverkningar som kan komma med p-piller, så som t ex humörsvängningar, minskad sexlust eller ömmande bröst. 

Du kan få tag i p-piller genom att besöka ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där en barnmorska eller läkare kan skriva ut pillerna som du sedan hämtar ut på apoteket. Kostnaden är liten för den som är under 20 år. Väl på ungdomsmottagningen får du berätta varför du vill börja ta p-piller och de brukar dessutom fråga lite om din släkts sjukdomshistoria. Även om du är blyg, så är de på ungdomsmottagningen väldigt bra på att få en att känna sig trygg och avslappnad. 

Mvh Ingrid.


Visningar : 1485

Senaste frågorna

Se Alla