user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej, Jag har haft en slags flik som sitter tvärs över slidan, vilket jag fått reda på kallas för separate hymen. Har haft smått problem med att få ut tampongen ibland, men inga problem med sex. I helgen hade jag lite vildare (om jag skall uttrycka det så) sex, och började blöda mycket efteråt – förstod dock inte varför. Det gjorde inte ett dugg ont. Nu insåg jag att min ”flik” var borta, och nu hänger två flikar ur slidan. Kan man/borde man operera bort dem? Det gör inte ont, men det stör mig, och jag undrar vad killarna skulle tycka om att det hänger två flikar ur slidan. Tack för svar!


SVAR

Hej,

Septate hymen (hymen=mödomshinna) är precis som du säger när man har en flik tvärs över slidan. På senare år har man dock kommit fram till att vi tjejer inte har någon mödomshinna, utan istället något som man valt att kalla slidkrans. Det är slemhinneveck som sitter runt slidöppningen och kan se olika ut. 

Dessa slemhinneveck är alltså som flikar som kan vara olika stora och sitta olika tätt. Vad jag förstår har du en flik som sitter fast i båda ändarna av slidkransen och därför skapar som nästan två slidöppningar. Du får gärna besöka min hemsida där du kan läsa mer om slidkransen, http://www.sexperten.nu/uncategorized/modomshinnan/ och http://www.sexperten.nu/uncategorized/ny-kunskap/.

Som du själv skriver, kan detta orsaka problem vid användning av tamponger och vid sex. Att fliken nu dessutom gått sönder är ytterligare ett skäl till att operera bort den. Det går att göra genom en enkel operation under bedövning. Beroende på hur mycket som behöver bedövas kan operationen göras på ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) eller alternativt på sjukhus. 

Mvh Ingrid.


Visningar : 4807

Senaste frågorna

Se Alla