user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Tänker beskriva en situation som finns på min skola, och som jag tror är mobbning och faktiskt vill ta tag i (även om det inte är jag som är utsatt eller ens med i klassen det handlar om hehe). För mig är det en självklarhet och ett ansvar en klass har att se till att ingen ska behöva vara ensam. Man måste inte vara bästa kompisar, men alla ska kunna gå med någon till maten och kunna vara i lag med någon på idrotten osv. Jag går i gymnasiet och för kanske ett halvår sedan började en tjej från min gamla klass (vi går på samma skola nu, men olika klasser) att vilja luncha med mig. Vi kände inte varandra så bra sen tidigare, men jag tänkte att det blir bra. Lite smått kom det fram att hon kände sig utfryst av sin klass. Hon hade ingen att luncha med, ingen ville sitta med henne i klassrummet eller vara lag på idrotten. När hon frågade om hon fick äta med någon sa de ja, men medan hon låste skåpet gick de utan henne, de svarade heller inte på sms när hon frågade det. Hon har sagt att de i klassen kan prata med henne om de är ensamma med henne, men så fort någon annan i klassen kommer så vänder de sig bort från henne. Jag tänkte inte så mycket på det, sa till henne att hon kanske borde berätta för någon lärare, men sedan tänkte jag inte mer på det förrän förra veckan då min kompis hör att två tjejer från tjejens klass sitter och pratar högt om henne, skrattar åt bilder på hennes blogg. Då blev jag väldigt arg för det innebär ju att de inte bara fryser ut henne (hela gruppen mot en!) utan också att de sitter och läser hennes blogg och säger elaka saker, de fryser ju ut henne medvetet. Jag tänker att det nog är svårt för en som är utsatt att berätta om det, kan nog vara väldigt känsligt, så därför tänkte jag och min kompis prata med hennes mentor, se till att han är medveten om det, för det syns förmodligen inte på lektionerna. Vi funderar även på att prata med skolkuratorn. Tänker att skolan kanske reagerar mer om det kommer från elever utanför klassen, dvs det är så tydligt att utomstående kan se det. Jag tycker verkligen inte att klassen ska få komma undan med det, för den här tjejen ska gå med dem i två år till. Så det jag undrar är om du skulle kalla det här mobbning, och hur man kan ta tag i det på bästa sätt så att det inte slår fel :)


SVAR

Hej!

Vad glad jag blir att du faktiskt hjälper denna tjej och förstår samt blir hennes vän. Det är sådana som du, som det borde finnas fler av. Jag tror säkerligen du redan hjälpt henne rätt mycket, bara genom att vara med henne, prata med henne och umgås. Det brukar betyda enormt mycket. Jag gillar även att du faktiskt berättar att du vill agera och att ni dessutom kommer vara två personer som stödjer henne. Det är exakt så det ska gå till :)

Ja, vuxna i skolan måste få veta det, så mentorn är bra att prata med, skolkuratorn är väl inte så dum idé heller. All personal på skolan har ansvaret för detta. Det är viktigt att ni försöker göra detta så diskret som möjligt, så inte de andra får reda på att det är ni som säger till. Men är ni två, så borde ni även vara starka nog att klara av dessa personer som håller på. 

Detta beteende de håller på med är vanligast på högstadiet, så de har väl inte direkt mognat tillräckligt för att förstå vad som är rätt och fel. Du berättar även att de gör ingenting om de är ensamma, vilket också är ett exempel på vad man kan vara kapabel till vid grupptryck. Tänk på att det är mycket coolare och tuffare att våga stå emot gruppen än att vika sig och göra som de andra i gruppen. Det ska du ha en stjärna för!

När ni berättat detta för någon vuxen är det jätteviktigt att ni fortsätter stödja henne och följer upp hur skolan agerar. Är det så att ingen personal agerar, så gå du och din vän till rektorn och gör samma sak. Ett annat tips är även att försöka hitta några fler som faktiskt vill hjälpa henne, men som inte vågar ensam. Tillsammans blir man stark. 

Det betyder jättemycket om du tar dig tid för henne, lyssnar på vad hon vill säga och bara finnas där när vinden blåser. Jag tycker du borde erbjuda henne att ringa/smsa/maila dig när hon mår dåligt. Det är exakt en som du som alla mobbade behöver. KÄMPA PÅ! Hör av dig igen till mig för att berätta hur det går.


Visningar : 1609

Senaste frågorna

Se Alla